Računalništvo, telefonija
22.10.2019 08:00

Deli z drugimi:

Share

Poklici prihodnosti nimajo »spola«

Poklici prihodnosti nimajo »spola«
Poklici prihodnosti nimajo »spola«

Ni dvoma, da tehnologije veliko omogočajo. Dostop do sodobnih tehnologij je ženskam odprl številna vrata in število žensk v digitalni ekonomiji narašča iz dneva v dan. Digitalni razkorak med moškimi in ženskami pa še vedno obstaja zaradi nezavedne pristranskosti. Zavod Ypsilon v sodelovanju s podjetjem SAP Slovenija zato pripravlja projekt »I’mpowered for the future«, s katerim želijo predvsem dekletom omogočiti dostop do brezplačnih delavnic programiranja. Vse več sodobnih poklicev in poklicev prihodnosti namreč zahteva vsaj osnovno obvladovanje te veščine.

Digitalizacija, globalizacija, spremembe institucij in spreminjajoče demografske razmere vplivajo na delo Evropejk. Med seboj povezanih trendov ni mogoče spregledati in se slepiti, da ne bodo vplivali na naša in življenja prihodnjih rodov, temveč se jim moramo začeti prilagajati. Eden od predlaganih vseevropskih ukrepov je tudi usposobljena delovna sila oziroma poklici prihodnosti z izraženimi digitalnimi spretnostmi, kjer tudi ni ločevanja med moškimi in ženskimi poklici.

V zadnjih nekaj desetletjih se je delež žensk v informacijski industriji močno povečal, vendar moramo še veliko storiti, da bomo sprejeli, predvsem pa znali spodbujati dekleta za kariero v tehnološki industriji. Ta pot se namreč začne že v zgodnjem otroštvu, potreben pa je primeren izobraževalen sistem z zrušenimi ovirami, kaj je primerno za fante in kaj za dekleta. Stereotipov, da na primer dekleta niso dobra v matematiki in naravoslovju, se bomo morali čim prej znebiti. Znanost, tehnologija, inženirstvo in matematika oziroma »STEM« je namreč izraz za nov pristop k poučevanju, ki preko mešanice naravoslovnih in matematični ved spodbuja učenje z raziskovanjem, kritično mišljenje in delov v skupini ob uporabi sodobnih, predvsem digitalnih, tehnologij. Delež deklet, ki diplomirajo na takšnih izobraževalnih smereh, se sicer povečuje, vendar smo še daleč od tega, da bi lahko bili zadovoljni.

Nekatera podjetja dajejo velik poudarek na spodbujanje deklet k napredku, vendar so te soočene z nezavedno pristranskostjo, hkrati pa imajo občutek, da se morajo mnogo bolj izkazati v tehnološkem podjetju kot njihovi moški kolegi, da napredujejo. Pogosto tudi nimajo enakih priložnosti za rast in vodenje drugih, zato jih veliko kariero zaključi, ne da bi dosegle položaj, primeren njihovemu znanju in sposobnostim. Dostop do tehnologije pa jim po drugi strani odpira veliko priložnosti in deluje kot izravnalnik siceršnjih težav. Spletni iskalniki delovnih mest jim dajejo večji vpogled, katera delovna mesta so na voljo, saj algoritmi za prikaz primernih ne dajejo prednost moškim iskalcem. Na voljo pa je tudi vse več spletnih izobraževalnih programov, preko katerih lahko vsi, tudi ženske, pridobivajo nova znanja in veščine, ki jim potem pomagajo na poklicni poti.

Katere pa so veščine, ki jih ženske potrebujejo? Samo digitalne veščine in znanje, ki jih opredeljuje izraz »STEM«, ne zadoščajo. Od ženske se zato poleg tehnološkega znanja pričakujejo tudi vodstvene in upravljavske veščine. Te pa vključujejo socialne veščine za vodenje skupine, pa tudi druga znanja, na primer, kako uporabiti »podatke« za razumevanje, kaj deluje, kaj ne in zakaj. A/B testiranje, ocenjevane s pomočjo strojnega učenja in veliko podatkov ali kombinacija obeh metod za optimizacijo poslovnih procesov, kot sta trženje ali upravljanje s kadri.

Vprašanje torej ni, kateri poklici bodo tudi v prihodnosti zanimivi, varni in dobro plačani ali kateri so primerni za moške in kateri za ženske. Zato moramo zagotoviti, da postane usposabljanje dostopno vsem ter se postopoma znebiti prav vseh predsodkov. Učenje programiranja sodi med najbolj pomembne digitalne veščine, zato odločitev zavoda Ypsilon in SAP Slovenije, da veščino, pomembno za njihovo prihodnost, približata dekletom, sledi evropskim ciljem.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SIDERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SIDERA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SIDERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

UL FRI

Večna pot 113, 1000 Ljubljana, Tel: 01 479 81 03
Spoznali smo že, da so računalniki neverjetni stroji, za katere se zdi, da ni meja, da so sposobni narediti vse, kar si človek zamisli in tudi tisto, kar si danes večina ljudi še ... Več
Zlati partner

SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.

Letališka cesta 29c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 543 88 88
Podjetje Selectium Adriatics d. o. o., ki v Sloveniji nastopa pod imenom Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, je lokalni zastopnik družbe Hewlett Packard Enterprise (HPE). ... Več
Zlati partner

LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM

Pot za Brdom 100 (Tehnološki Park - G), 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 71 80
Lenovo stremi k izdelavi vrhunskih računalnikov in internetnih naprav z vgrajenimi najnovejšimi tehnologijami, z edinstvenim dezajnom. Vse to za za brezkompromisno doživetje uporabnikov! Ena ... Več

MegaSbajt, Sebastjan Sumina s.p.

Pot za Stan 16, 1351 Brezovica pri Ljubljani, Tel: 041 241 455
MegaSbajt je mlado podjetje, ki je ambiciozno pristopilo k izvajanju računalniških storitev in prodaje na področju informacijske tehnologije. Na podlagi strokovno in hitro izvedenih ... Več