Računalništvo, telefonija
22.02.2019 08:00

Deli z drugimi:

Share

Popravkov nikar ne ignorirajte

Če imate računalnik, je zelo velika verjetnost, da na njem prebiva ena izmed različic operacijskega sistema Windows. In če po internetu pobrskamo, kaj uporabniki štejejo kot eno bolj nadležnih stvari že zadnjih 10 do 15 let, potem so to gotovo popravki operacijskega sistema, ki se mnogokrat pričnejo nameščati ob zelo nepripravnih trenutkih.
Popravkov nikar ne ignorirajte
Popravkov nikar ne ignorirajte

Microsoft in ostali proizvajalci programske opreme imajo tehtne razloge, da izdajajo popravke. In mi uporabniki bi morali imeti kar precej tehtne razloge, da teh popravkov ne bi nameščali. In jih, povejmo po pravici, večinoma nimamo, a popravkov vseeno ne nameščamo. Zato je Microsoft v operacijskem sistemu Windows 10 ubral malce drugačno taktiko, ki pa je razjezila mnogo uporabnikov.

Zakaj sploh popravki?

Microsoft je z Windows 10 že tako ne prav priljubljeno posodabljanje operacijskega sistema naredil še za odtenek manj priljubljenega. V prihodnjih različicah bodo zagotovo spremenili način nameščanja, in to tako, da bomo uporabniki še vedno varni, a tudi malce manj nezadovoljni.

Kar se nujnosti nameščanja popravkov tiče, je stvar hkrati lahko zelo preprosta in tudi zelo kompleksna. Preprosta je v tem, da računalniško kodo pišejo ljudje. To niso neki supermani, ampak ljudje. Vstajajo zgodaj, da gredo v službe, doma jih čakajo žene in otroci, nekateri se ločujejo, drugi se poročajo. Ker so ljudje, delajo napake.

Najhujša vrsta teh napak, ki jih storijo programerji, so tako imenovane ranljivosti ničtega dne (zero-day vulnerability). Te so tako »frišne«, da zanje še ne obstajajo popravki, zanje morda ne vedno niti proizvajalci programske opreme, lahko pa so znane denimo hekerjem, kriminalcem ali varnostnim službam. Zlorabam tovrstnih napak se je posamezniku težko izogniti, za podjetja pa je boljše poskrbljeno, med drugim ponujajo tovrstno zaščito tudi pri Anniju, v okviru varnostnih produktov proizvajalca Panda.

In prav zato, da nas ne bi »pohekali«, je pomembno, da se popravke namešča čim prej. S takimi popravki se zakrpajo vse odkrite ranljivosti v operacijskem sistemu.

Računalniki, ki nimajo nameščenih zadnjih popravkov, so izpostavljeni najrazličnejšim nevšečnostim. Lahko vam ukradejo fotografije, dokumente, vdrejo in izpraznijo bančni račun, vas opazujejo pri brskanju po spletu ali pa vaš računalnik uporabijo kot poslušnega vojščaka (zombija) in bodo njegovo računsko moč ter povezavo v internet uporabili za napad na tretje tarče.

Čas za resno debato o popravkih

Popravki naslavljajo tudi zelo kompleksne stvari. Ko enkrat zložimo na kup vse vrstice kode, ki jih dnevno uporabljamo na računalnikih, zagotovo pridemo do številke nad 100 milijonov. Kar poglejmo: Windows 10 je sestavljen iz približno 50 milijonov vrstic, potem pa najbrž uporabljamo še kakšen brskalnik, Office, morda Photoshop … Milijoni vrstic kode se kar nabirajo.

Vsa ta programerska podjetja niti približno nimajo možnosti testirati po principu vsak z vsemi, kajti tudi različne kombinacije programov lahko pokažejo na ranljivosti.

Kaj je pametno storiti glede popravkov?

  • Popravke je treba nameščati, če imate vsaj približno radi svoje podatke in svoje premoženje. In potrebno jih je nameščati takrat, ko jih računalnik ponudi v namestitev;
  • Kot pa nas učijo zadnji Microsoftovi zapleti, pa ni treba brezglavo prehitevati. Vse Microsoftove popravke je namreč moč prenesti še preden jih računalnik sam namesti. Ni nobene potrebe, da bi jih ročno prenašali in nameščali. Povsem dovolj je, da jih operacijskemu sistemu pustimo namestiti takrat, ko “ga prime”. Microsoft si očitno pusti dovolj časa, da lahko kakšen popravek tudi prekliče in ga še pravočasno umakne, če se izkaže, da je problematičen;
  • In še ena izmed bolj pomembnih stvari: potrebno je poskrbeti tudi za redno varnostno kopiranje podatkov. Doma si lahko pomagate tudi z dovolj velikim USB diskom, ki ga naročite v naši spletni trgovini ter odličnim programom Acronis True Image, ki ga prav tako dobite v naši trgovini.

Več preberite na anni.si.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ANNI d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri ANNI d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ANNI d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

MOJA ZAPOSLITEV d.o.o., Optius.com

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 00
Optius.com - Karierni portal za nove čase Karierni portal Optius.com je zaposlitveni portal, namenjen tistim, ki iščejo zaposlitev in tistim, ki iščejo nov kader. ... Več
Zlati partner

CREAPLUS d.o.o.

Letališka cesta 33F, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 42 70
CREAPLUS d.o.o. je družba za zastopstva, mednarodno distribucijo in sistemsko integracijo sodobnih rešitev s področja računalniške varnosti in kriptografije ter za načrtovanje, ... Več
Srebrni partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več

APPOTEKA d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 030 220 500
B2B (prodaja poslovnim kupcem) poslovni svet se nenehno spreminja in v mnogih pogleda postaja bolj podoben B2C (prodaja potrošnikom) svetu. B2B partner si zdaj želi nakupno izkušnjo, ... Več