Računalništvo, telefonija
19.12.2018 18:00
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Posvet o zakonodajnih in PANTHEON novostih pri ravnanju z embalažo

Podjetje Datalab SI d.o.o. je 19.12.2018 v Austria Trend Hotelu organiziralo dogodek za uporabnike poslovno informacijskega sistema PANTHEON in podjetniško javnost na temo Embalaža 2019.
Posvet o zakonodajnih in PANTHEON novostih pri ravnanju z embalažo
Posvet o zakonodajnih in PANTHEON novostih pri ravnanju z embalažo

Skladno z Uredbo o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo bodo morali brez izjem VSI, ki dajejo embalažo v promet na slovenski trg in niso plačniki okoljske dajatve, prvič poročati na ARSO do 31.3.2019, za leto 2018.

Na drugi strani pa bodo morali zavezanci kmalu oddajati 4. kvartalno poročilo na FURS in DROE.

Po povratnih informacijah s terena, ki smo jih prejeli s strani naših svetovalcev, pa je tematika Embalaže, predvsem za nove zavezance v večini popolna neznanka. Več je torej vprašanj na njihovi strani, kot je na voljo odgovorov.

Veliko podjetij in podjetnikov navaja, da sploh niso vedeli za uredbo. Drugi so navajajo, da se še niso uspeli registrirati na ARSO. Tretji pa so prepričani, da ta uredba za njih ne velja, saj da oni nimajo skoraj nič embalaže.

Kot odgovor na splošno konfuzijo smo organizirali posvet na temo Embalaža za naše uporabnike poslovno-informacijskega sistema PANTHEON-a in širšo javnost.

Glavni namen današnjega posveta je bil, da bi pojasnili določila zakonodaje na praktičnih primerih in predstavili rešitve v programu PANTHEON, ki uporabnikom omogočajo enostavno vodenje evidenc in poročanje o embalaži.

Za konec pa bi podali še javni poziv, ki smo ga izpostavili ob zaključku dogodka:

  1. Vse DROE bi pozvali k vzpostavitvi enotnih shem za poročanje in s tem enotnemu sistemu za eIzmenjavo podatkov o embalaži.
  2. Prav tako pa bi vse pristojne organe RS pozvali, da zagotovijo takojšnjo elektronsko izmenjavo zahtevanih obrazcev poročanja o embalaži za vse zavezance. Poročanje v papirni obliki, preko Word-ovih dokumentov ali drugi neustrezni obliki danes enostavno ni dovolj. Vse navedeno vnaša med zavezance ogromno težav in potencialnih napak pri poročanju, hkrati pa nerazumno obremenjuje državni aparat.
  3. Vsa informacijska podjetja bi pozvali, naj se nam pridružijo v naši iniciativi.

Prepričani smo, da mora biti vsem nam skupni cilj podjetnikom omogočiti enostavno poročanje o embalaži, saj naj bi se oni primarno morali ukvarjati s svojim poslom in ne tolmačenjem zakonodaje in slediti rigidnim postopkom.

Več informacij na maja.fujan@datalab.si ali na 01 25 28 902.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem DATALAB SI d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri DATALAB SI d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem DATALAB SI d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MA-KO d.o.o.

Tovarniška cesta 2b, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 368 11 10
Se sprašujete, kako najti najboljšega ponudnika računalniških sistemov in storitev? Kriteriji dolgoletne izkušnje, kakovostne storitve in zadovoljstvo strank takoj obrodijo ... Več
Zlati partner

ADVANT d.o.o.

Cesta na Brdo 119a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 470 00 00
Podjetje ADVANT d.o.o. je z vami že od leta 1998. Naše osnovno poslanstvo je biti vodilni graditelj informacijsko komunikacijske infrastrukture. Aktivnosti, ki jih povezujemo ... Več
Zlati partner

NLB d. d.

Trg republike 2, 1000 Ljubljana, Tel: 01 477 2000
Dobro delujoč finančni sistem je temelj sodobnega gospodarstva in banke pri tem opravljajo pomembno družbeno funkcijo. Banke morajo biti zmožne posojati denar potrošnikom in podjetjem ... Več
Diamantni partner

ADM ADRIA d.o.o.

Prvomajska ulica 17, 3000 Celje, Tel: 05 925 19 55
O nas Večina podjetij se ustanavlja zaradi poslovne ideje, prodajnega koncepta ali pa zaradi potrebe po formaliziranju opravljanja poslovnih aktivnosti. Na primeru družbe ADM-Adria, ... Več