Računalništvo, telefonija
02.07.2020 09:02
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Priprava na prihodnost interneta stvari

Medtem, ko številna mesta le stežka držijo korak s tehnološkim razvojem, se je švedsko mesto Kungsbacka odločilo za pogumen korak.
SRC je vodilno slovensko podjetje za implementacijo omrežij.
SRC je vodilno slovensko podjetje za implementacijo omrežij.

Število z internetom povezanih naprav nezadržno raste, zato je mestna uprava združila moči s SRC partnerjem Cisco in pričela s pripravami na prihodnost interneta stvari.

Povzetek


Izzivi

  • Oblikovanje uporabniku prijaznega omrežja za 8000 uslužbencev občine Kungsbacka, ki bo pripravljeno na prihod interneta stvari.
  • Zagotavljanje celovite varnosti vključenih naprav.
  • Redno posodabljanje programske opreme in izogibanje izpadom delovanja.

Rešitve

  • Digitalna omrežna arhitektura Cisco (DNA – Digital Network Architecture)
  • Stikala Cisco Catalyst 9300 Series
  • Cisco programsko definiran dostop (SDA – Software Defined Access)

Rezultati

  • Rast števila končnih omrežnih naprav za 20 odstotkov in širitev dostopa v nekaterih zgradbah brez povečanja osnovnih stroškov.
  • Pomoč pri razvoju proaktivnejšega pristopa k razvoju.
  • Hitrejše in varnejše vključevanje novih naprav v omrežje.

Oblikovanje ustrezne platforme za spodbujanje prihodnosti interneta stvari

Danes v svojem vsakdanjem življenju vsi uporabljamo z internetom povezane naprave: mobilne telefone, tablice, prenosnike in številne druge. Tudi šole, bolnišnice in vladne agencije skrbijo za našo varnost in nemoteno delovanje družbe s pomočjo moderne tehnologije. Na elektronske naprave od semaforjev in požarnih alarmov do defibrilatorjev in merilcev srčnega utripa se sedaj zanašamo bolj kot kdajkoli prej.

Številke so zares neverjetne. V letu 2010 smo na svetu imeli več z internetom povezanih naprav, kot je ljudi na planetu. To je bilo pred desetimi leti. Do leta 2020 se je število povezanih naprav le še povečevalo. Danes se svet razvija v smeri, ko bodo skoraj vse naprave povezane z internetom. Toda, kakšno vlogo naj pri tem prevzame občina, da bo najbolje podprla svoje občane in podjetja?

Iz sanj v resničnost

V času, ko nekateri le stežka držijo korak s tehnološkim razvojem in iščejo načine za povezovanje svojih občanov, je občina Kungsbacka vzela vajeti v svoje roke in prevzela iniciativo na področju omrežnih inovacij na Švedskem.

Mi smo občina Kungsbacka na zahodni obali Švedske.
Naših 8.000 zaposlenih skrbi za potrebe 90.000 prebivalcev. Za 8.000 delavci stoji 45-članska IT ekipa, ki izpolnjuje njihove tehnološke potrebe. V občini Kungsbacka želimo prevzeti pomembno vlogo pri oblikovanju prihodnosti interneta stvari za naše občane.

Ideja za projekt se je rodila pred približno tremi leti. S člani ekipe smo si izmenjevali nove ideje. Vedeli smo, da bomo morali nekaj ukreniti na področju razvoja interneta stvari v naši infrastrukturi, in to kmalu. Pet let trajajoč projekt bi zaviral inovacije.

Vedeli smo, da je povezovanje teh naprav v bistvu preprosto. Večji izziv predstavlja zagotavljanje varnosti povezav in poenostavljanje upravljanja.

Zakaj je integracija interneta stvari pomembna?

Najpomembnejši dejavnik pri projektu priprave na internet stvari je pomen, ki so ga projektu pripisali vodilni občine Kungsbacka. Politikov ni vedno lahko pregovoriti v proaktivno porabljanje denarja, toda tokrat lahko s ponosom povem, da so nas vodilni poslušali in razumeli pomen te iniciative. Ko smo jim predstavili vlogo, ki jo bo internet stvari igral v vsakdanjem življenju v naših skupnostih, so vedeli, da nam morajo nameniti zadostna sredstva za uspešno izpeljavo projekta.

Eden od primarnih ciljev občine Kungsbacka je varno povezovanje sistemov in naprav, ki našim oddelkom omogočajo učinkovito delovanje. Imamo na primer upravnike zgradb, ki želijo nadzorovati prezračevanje, vodo, požarne alarme in druge elemente svoje infrastrukture. Naš oddelek za izobraževanje sodeluje v skupnem projektu s Švedskimi raziskovalnimi inštituti (RISE) na področju interneta stvari. Poleg tega pa želimo podpreti tudi iniciative interneta stvari, za katere sploh še ne vemo, da obstajajo, ali pa bodo obstajale v prihodnosti. Brez načina za varno povezovanje so vse te naprave neuporabne.

V okviru projekta interneta stvari gradimo omrežje, ki bo zadostilo povečanim potrebam po povezljivosti za vse naše oddelke, kot so šole, bolnišnice in drugo.

Za izvedbo tako obsežnega projekta smo potrebovali prave tehnološke partnerje. Izbrali smo opremo, ki jo ponuja eden naših najmočnejših tehnoloških zaveznikov v zadnjih 20 letih: Cisco. Cygate je nastopil kot izjemen vezni člen in zanesljiv Cisco omrežni partner.

Spopadanje z vsemi izzivi

Seveda tako obsežen projekt zahteva razmišljanje o potencialnih problemih in njihovo reševanje, še preden sistem zares zaživi. Prav zato je ta projekt tako zanimiv. Naše delo je na čelu načrtovanja projekta in sedaj imamo možnost oblikovati omrežje, ki se bo brez težav širilo v skladu z našimi potrebami in bo hkrati dovolj preprosto, da bo tudi povprečen uporabnik razumel njegovo delovanje

Med načrtovanjem izvedbe projekta je ekipa naletela na nekatere izzive:


Varnost

Uporabniki tehnologije poznajo pomen varnosti v omrežju. Toda večinoma jih ne zanima, kako omrežje deluje ali kateri procesi varujejo njihove podatke. Hočejo le, da je delo opravljeno.

Pri tako velikem obsegu je nemogoče individualno nadzorovati prav vsako napravo. To pomeni, da potrebujemo rešitev za samodejno zagotavljanje varnosti naših naprav. Z rešitvijo DNA Center bo upravljanje omrežja avtomatizirano, poenostavljeno in hitrejše. Sedaj raziskujemo in preizkušamo prednosti novih stikal serije Catalyst 9300, saj menimo, da gre za platformo, ki nam lahko prinese točno to, kar iščemo.

Naše zanimanje je vzbudila predvsem samodejna segmentacija, ki lahko preprosto izolira poljubno število posameznih naprav. Z uvedbo programsko definiranega dostopa nam ne bi bilo potrebno prenavljati celotnega omrežja, saj bi nova rešitev preprosto delovala na obstoječem omrežju. Tako bi prihranili ne le čas, temveč tudi denar.

Uporabnost
Kakšna je korist omrežja, ki ga ljudje ne znajo uporabljati, ali pa je tako zapleteno, da se uporabe niti ne poskušajo naučiti? Spopadanje s frustracijami uporabnikov je sestavni del vsake uspešne tehnološke zasnove in ta projekt ni nobena izjema. Naša celotna ekipa je ta koncept razumela v celoti.

Potrebnega je bilo nekaj dela, toda politike, ki so financirali naš program, smo uspeli prepričati, da uporabnikov preprosto ne zanima kako sistem deluje – tako kot pri varnosti. Uporabniki želijo le, da se njihove naprave povežejo in omogočijo razvoj naprednih projektov. Nič drugega ni pomembno.

Ko smo prvič pričeli reševati vprašanje uporabnosti, smo morali ugotoviti, kako bomo iz svojih sredstev iztisnili največ. To je pomenilo oblikovanje enega dobro delujočega omrežja. Sredstev in časa ni bilo dovolj za oblikovanje stotin ločenih omrežij z lastnimi požarnimi zidovi, zato smo se odločili, da bomo vse naprave priključili na eno omrežje. Bili smo prepričani, da bo to poenostavilo zaščito in uporabo infrastrukture.

Pomembna prednost novega sistema bodo novi avtomatizirani profili, ki bodo močno poenostavili oblikovanje pravil za požarni zid. Uporabniki lahko preprosto uporabljajo svoje naprave brez skrbi glede varnosti.

Neprekinjeno delovanje
Kako koristno je omrežje, ki se redno ugaša ali ne deluje? Odgovor je: Prav nič. Ena možnost reševanja teh težav je zamenjava naprav pred iztekom njihove življenjske dobe. Odločili smo se za takojšnjo menjavo posameznih komponent, kar nam je omogočilo hitrejše in preprostejše širjenje omrežja. Zamenjati smo morali na primer rezine v jedernih stikalih, saj smo potrebovali več 10GB vmesnikov. Poleg tega smo za pridobitev vseh prednosti rešitve TrustSec morali zamenjati tudi požarne zidove/spletne filtre.

Toda tu gre za več kot le menjavo stikal, usmerjevalnikov in druge strojne opreme. To je pomemben del projekta, a bistvo je drugje. Pred kratkim smo se s Ciscom dogovorili za novo poslovno licenčno pogodbo, s katero smo pridobili dostop do najnovejših posodobitev programske opreme. Tako bomo lahko vzdrževali ažurnost celotnega omrežja naslednjih pet let.

S tem smo omogočili rast za 20 % in poenostavili širitve v nekaterih zgradbah, na primer bolnišnicah, brez povečanja osnovnih stroškov. Tako smo pridobili večjo zanesljivost in zagotovili neprekinjeno delovanje, ki ga naši uporabniki pričakujejo.

Čas je na naši strani

»Pri obsežnih projektih je čas navadno oteževalna okoliščina. Toda s pomočjo Cisca, Cygatea in trdega dela moje ekipe je delo napredovalo izjemno hitro. Projekt, ki bi sicer trajal 5 let ali več, bo najverjetneje zaključen v manj kot 24 mesecihFredrik Karlsson, Višji inženir za omrežje, občina Kungsbacka.

Cisco se je izkazal za neverjetnega partnerja v tem projektu. Njihovi zanesljivi produkti in ekipa za podporo so močno skrajšali čas dela na tem zares obsežnem projektu.

S pomočjo natančnih podatkov o začetku delovanja naprav za internet stvari so lahko ustanove, ki jih podpiramo, pospešile svoj razvoj. Bolnišnice so pričele s prenovo procesov in šole sedaj lahko načrtujejo prihodnje razvojne projekte, saj vedo, da je pomoč le korak stran.

Vizija popolnoma integriranega omrežja, ki temelji na namenu in je v celoti pripravljeno na prihod interneta stvari, bo preoblikovala delovanje naše občine. Kmalu bomo lahko preučili prav vse ideje – tudi tiste, o katerih prej nismo mogli niti sanjati – saj sistem omogoča preprosto, hitro in varno vključevanje novih naprav.

Naloga občine je, da podpira svoje občane in Kungsbacka je s tem projektom sedaj svetu pokazala pomen IT na tej poti. Orjemo ledino povsem novega načina življenja. Naša zmožnost strateškega razmišljanja in izvedbe tako obsežnega projekta kaže našo odločnost, razum in spretnost. Svet nas spremlja in mi lahko pokažemo veliko zanimivega.

SRC in CISCO dolgoletna partnerja
SRC
je vodilno slovensko podjetje za implementacijo omrežij, zato so med najbolje usposobljenimi za vpeljavo omrežja Cisco DNA v vaše podjetje. Njihovi strokovnjaki za podporo in servis nikoli niso daleč, zato ste lahko brez skrbi, medtem, ko vaše omrežje deluje zanesljivo in varno.

Za več informacij pišite na: buisprodaja-resitve@src.si


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Apogej Tech, d. o. o.

Špindlerjeva 22 , 2250 Ptuj, Tel: 041 739 655
Težko je doumeti razsežnost informacijske tehnologije in njenega vpliva na poslovno in zasebno sfero. Uporablja se praktično povsod, od običajne elektronike (tablice, računalniki, ... Več

J-LAB d.o.o.

Šaleška cesta 20a, 3320 Velenje, Tel: 040 757 323
Vizija podjetja J-Lab je zadovoljiti stranke v skladu s sloganom - hitro, učinkovito in cenovno ugodno, ob tem pa so potrpežljivi in zanesljivi, na voljo ves dan, vse dni v tednu. Klik ... Več

ALTERNA DISTRIBUCIJA d.o.o.

Litostrojska cesta 56, 1000 Ljubljana, Tel: 01 520 28 00
S svojimi dolgoletnimi izkušnjami in poslovno zrelostjo poznana kot ena vodilnih in najtrdnejših tovrstnih družb v Sloveniji. Osnovna dejavnost družbe je distribucija računalniške ... Več

Seyfor d.o.o.

Cesta Goriške fronte 46, 5290 Šempeter pri Gorici, Tel: 05 393 40 00
Poslovni računalniški programi za javni sektor, podjetje, zasebnike ali obrtnike Saop je leta 1987 med prvimi v Sloveniji ponudil programsko opremo in je danes eden izmed vodilnih ... Več