Računalništvo, telefonija
12.03.2020 10:57
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Reportaža s predavanja Jona Butterfielda

V četrtek, 5. marca, je v KIKštarterju predaval Jon Butterfield, ki je obiskovalcem podal napotke, kako zasnovati izdelek / storitev, ki se bo optimalno ujemal/a s potrebami trga, in kako naj podjetja dosegajo začrtano rast v začetnih fazah poslovanja.
Reportaža s predavanja Jona Butterfielda
Reportaža s predavanja Jona Butterfielda

Večina startupov propade…

Kot velikokrat poslušamo, večina startupov propade. Jon nam je navedel tri najpogostejše razloge, zakaj pride do tega:

  • na trgu ni potrebe po določenem izdelku / storitvi – 42 %
  • startup ostane brez finančnih sredstev – 29 %
  • podjetniška ekipa ni ustrezna – 23 %

V skoraj polovici primerov gre torej za to, da na trgu ni potrebe po produktu. Prav zato je prva stopnja, ki naj bi se je bodoče podjetje lotilo, ta, da najde tak produkt, ki bo zadovoljeval potrebe, ki se na trgu pojavljajo oziroma dosegel t.i. “market fit”.

Kaj pomeni ujemanje produkta / storitve s trgom?

Po Jonovih besedah o popolnem “market fit-u” govorimo takrat, ko stranke vaše izdelke kupujejo z enakim tempom, kot lahko zagotovite njihovo proizvodnjo.

Popolni market fit se odraža v tem, da:

  • stranke vidijo dodano vrednost vaših izdelkov zase;
  • o pozitivni izkušnji s produktom povejo svojim prijateljem in vas priporočajo.

Število strank in prihodki sami po sebi niso nujno merilo, da ste dosegli popolni “market fit”. Opazovati je treba predvsem, koliko ste investirali v marketinške aktivnosti in v kolikšni meri se vam je to obrestovalo (koliko je končni izid višji od vloženih sredstev).

Jon opaža, da večina startupov meni, da dosegajo “market fit”, vendar pa se mnogi izmed njih zelo motijo.

Vprašajte svoje stranke

Jon predlaga, da podjetniki med svojimi strankami izvedejo anketo, v kateri naj jih vprašajo, kako bi se počutile, če naenkrat ne bi več mogle koristiti njihovih produktov. Možni odgovori naj bi bili: “zelo razočaran”, “nekoliko razočaran” in “niti ne bi bil razočan”. Če startup dosega market fit, naj bi odgovor “zelo razočaran” podalo vsaj 40 % izprašanih.

Hkrati Jon predlaga, da svojim strankam z namenom uvajanja potrebnih izboljšav postavijo še naslednja vprašanja:

  • Kakšnim ljudem bi po vašem mnenju naš izdelek predstavljal največjo dodano vrednost?
  • Katera je po vašem mnenju glavna prednost našega izdelka?
  • Kaj bi bilo treba pri produktu spremeniti, da bi ga izboljšali?

 

Kako dosegati market fit?

Ko se startupi odločajo glede produkta / storitve, ki bi jih radi kasneje prodajali, morajo razmisliti o tem, s kakšnimi problemi se srečujejo njihove potencialne stranke in kako jim lahko oni pomagajo pri tem, da jih bodo odpravile / zmanjšale.

Z vidika profila strank so pomembna naslednja področja: strankine vsakodnevne dejavnosti, bolečine in želje. Na podlagi vpogleda v ta področja lahko zasnujemo produkt, ki bo izpolnjeval določene želje, reševal njihove bolečine in jim pomagal pri vsakodnevnih opravilih. Šele takrat, ko bo stranka našla tak izdelek / storitev, ki bo reševal pomembne težave, s katerimi se spopada, bo ta zanjo postal nepogrešljiv.

Jon je podal za podjetnike pomembno misel: “Produkt je treba zasnovati za trg in ne zase.” Predlagal je tudi, da se od teorije čim prej preide k praksi. Pomembno je, da dobimo od naših strank čim več povratnih informacij glede produkta.

Še nekaj nasvetov za rast podjetja

  • Osredotočite se na majhne zmage – štejejo majhne izboljšave produkta oziroma poslovnega procesa;
  • Ugotovite, katera je glavna prednost vašega produkta in jo izpostavite ljudem;
  • Ne osredotočajte se na stranke s pozitivnimi komentarji, ampak na tiste z negativnimi – od njih se lahko naučite, kaj morate še izboljšati.

Kdo je Jon Butterfield?

Jon Butterfield je serijski podjetnik, ki prihaja iz Velike Britanije. V zadnjih 15 letih je ustanovil podjetja različnih velikosti (od 0 do 100 zaposlenih), nekatera izmed njih je kasneje tudi prodal.

V zadnjih letih živi v Kamniku, deluje predvsem kot angelski investitor in širi pridobljena znanja o podjetništvu po Sloveniji in Avstriji. Je strokovnjak na področjih produktne rasti, digitalnega marketinga, analitike, produktnega razvoja, mobilnih tehnologij in drugo.

Katere dogodke lahko v KIKštarterju obiščete v naslednjih tednih?

  • V četrtek, 12. marca, bo na sporedu “Fail night” – dogodek, ki ga vsekakor ne smete zamuditi. Gostili bomo namreč podjetnike, ki bodo z nami delili zanimive podjetniške prigode in spregovorili o napakah, ki so jih naredili na poslovni poti. Zabavno in poučno bo. Več informacij o dogodku najdete na naslednji povezavi;
  • V četrtek, 19. marca, pa bo govora o prihodnosti mobilnosti. Z nami bodo predstavniki podjetja Voyego in Matej Slapar, župan občine Kamnik. Pogovarjali se bomo o spremembah, ki jih digitalizacija in elektrifikacija prinašata na področje transporta. Več informacij najdete na naslednji povezavi.

Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem KIKštarter KAMNIK
Za več informacij so vam na voljo pri KIKštarter KAMNIK
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

KIK Štarter Kamnik logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem KIKštarter KAMNIK? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ADVANT d.o.o.

Cesta na Brdo 119a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 470 00 00
Podjetje ADVANT d.o.o. je z vami že od leta 1998. Naše osnovno poslanstvo je biti vodilni graditelj informacijsko komunikacijske infrastrukture. Aktivnosti, ki jih povezujemo ... Več
Zlati partner

Exclusive Networks Slovenia d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 01 292 76 51
Za nemoteno poslovanje potrebujete trdo in varno omrežno infrastrukturo. Podjetja brez vzpostavljene trdne infrastrukture pogosteje trpijo zaradi slabe uporabniške izkušnje za zaposlene ... Več
Zlati partner

E-Rasta d.o.o.

Vodnikova ulica 2, 2250 Ptuj, Tel: +386 (0) 70 474 398
Podjetje E-RASTA je inovativno podjetje, ki se osredotoča na razvoj tehnoloških rešitev v povezavi z biometričnimi fotografijami in identifikacijo. Njihova glavna storitevje aplikacija ... Več

COMMA d. o. o.

Ulica heroja Šaranoviča 27, 2000 Maribor, Tel: 040 756 756
Vrhunska izvedba, korektne cene in dobre reference najprimerneje opišejo podjetje Comma d. o. o., ki že 18 let ponuja izdelavo spletnih strani in spletnih trgovin s podporo strankam ... Več