Računalništvo, telefonija
19.02.2020 08:00

Deli z drugimi:

Share

Rešitve Siemens DIS za konstruiranje mehatronskih sklopov

.. Uporaba 3D modeliranja in potreba, da se izdelek v čim krajšem času preda tržišču, zahteva, da se tudi delovanje elektronsko vodenih funkcij preverja že v virtualnem okolju ..
Rešitve Siemens DIS za konstruiranje mehatronskih sklopov
Rešitve Siemens DIS za konstruiranje mehatronskih sklopov

V mehanskih konstrukcijah ima elektronika v funkciji upravljanja vedno bolj pomembno vlogo. Kreiranje ter potem analize in simulacije, izvedene na digitalnem dvojčku končnega izdelka, posebno če je to stroj ali proizvodna linija, pomembno skrajšajo čas in zmanjšajo stroške poznejše montaže in uvajanja v funkcijo.

Popoln vpogled v delovanje sistema

Programska rešitev NX Mechatronics Concept Designer (NX MCD) podjetja SIEMENS Digital Industry Software omogoča prav to, saj povezuje 3D modeliranje (CAD/CAM programi NX ali Solid Edge) z orodji za avtomatizacijo (TIA Portal). V virtualnem okolju NX MCD posreduje v TIA Portal signal virtualnega senzorja, ki je zaznal določeno gibanje (npr. na virtualnem transporterju) ter iz TIA Portala prevzame odzivni signal PLC krmilnika z zahtevami za določenimi pomiki ali rotacijami 3D komponent ali sklopov v virtualnem okolju digitalnega dvojčka. S simulacijo teh pomikov v 3D okolju programa NX, dobimo popoln vpogled v delovanje sistema in seveda tudi dobimo opozorilo, če bi kjerkoli prišlo do kolizije.

Na ta način se vnaprej v konceptni fazi projekta preveri delovanje mehatronskega sklopa z aplikacijo NX MCD, potem pa se celotna konstrukcija načrtuje do podrobnosti v programu NX ali v programu Solid Edge, ki pač ima precej nižjo ceno licenc in vzdrževanja. V obeh primerih pa v vsaki poznejši fazi razvoja obstaja možnost, da enostavno z “update” ukazom preverjamo, ali bo izdelek, stroj ali proizvodna linija delovala v skladu z zahtevami in da ne bo nepotrebnih in dragih naknadnih sprememb.

Že dolgo dobro znane vrhunske Solid Edge aplikacije za 3D modeliranje, modeliranje izdelkov iz pločevine (sheet metal), izdelavo tehnične dokumentacije (2D Drafting), modeliranje tudi največjih sklopov z več deset tisoč komponentami, inženirske izračune in končno izdelavo fotorealističnih slik (rendering), so sedaj dopolnjene z vodilnimi CAD rešitvami za uporabo v elektrotehniki in elektroniki podjetja MENTOR GRAPHICS, ki si ga je podjetje Siemens pridružilo v lanskem letu ter del njihovih rešitev integriralo v okolje programa Solid Edge. Enako integrirano, s polno asociativnostjo so uporabnikom programa Solid Edge z moduli Solid Edge CAM Pro na voljo vodilni NX algoritmi za NC tehnologijo, od 2,5 do 5-osnih tehnologij.

Več o opisanih rešitvah najdete na its-plm.si. (P.R.)


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem iTS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri iTS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem iTS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Pilon AEC

Dunajska cesta 144, 1113 Bežigrad, , Tel: 0590 3 0590
Informacijsko modeliranje gradenj (BIM) je veliko več kot le tehnologija – to je zapleten postopek načrtovanja in gradnje, ki arhitektom pomaga pri ustvarjanju inovativnih stavb ... Več
Zlati partner

COPIA BIRO d.o.o.

Koprska ulica 106b, 1000 Ljubljana, Tel: 01 242 58 00
Podjetje Copia biro d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 2012. Od leta 1980 do leta 2012 je delovalo kot sektor v okviru podjetja Copia d.o.o. Leta 2013 so se preselili v poslovne prostore ... Več
Zlati partner

ŠPICA INTERNATIONAL d.o.o.

Pot k sejmišču 33, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 568 08 00
Špica International je vodilni slovenski ponudnik informacijskih sistemov in rešitev za obvladovanje časa in prostora. Realnega prostora v realnem času! Njihove rešitve vključujejo ... Več

8000plus d.o.o.

Kajuhova ulica 64, 2310 Slovenska Bistrica, Tel: 064 248 123 (podpora), 031 782 321 (nakup)
8000plus: 1, 2, 3 – vse digitalne rešitve na enem mestu Od spletnega gostovanja, oblačnih rešitev in programiranja do urejanja dokumentacije za razpise, kibernetske varnosti, ... Več