Računalništvo, telefonija
21.10.2019 09:43
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Sony predstavlja fotoaparat Alpha 9 II z izboljšano povezljivostjo

Novi Alpha 9 II združuje nepremagljivo hitrost modela Alpha 9 ter nove funkcionalnosti, ki izpolnjujejo potrebe profesionalnih fotografov.
Novi Alpha 9 II
Novi Alpha 9 II

Sony je predstavil fotoaparat Alpha 9 II (model ILCE-9M2). To je najnovejši model polnega formata z izmenljivim objektivom iz Sonyjeve vrhunske serije α™ (Alpha™), ki je bil ustvarjen posebej za profesionalce na področju športne fotografije in fotoreporterstva.

Novi Alpha 9 II je zasnovan na izjemnih temeljih originalnega Alpha 9, s čimer ohranja neverjetno hitrost delovanja in druge izjemne lastnosti. Med drugim zaporedno fotografiranje brez zatemnitve iskala[1] z do 20 slikami na sekundo[2] skupaj z AE/AF sledenjem ter 60 AE/AF izračunov na sekundo[3]. Ob tem se ponaša z novimi funkcionalnostmi, ki so bile ustvarjene na željo profesionalnih fotografov. Med novostmi so: znatno izboljšana povezljivost in prenašanje datotek, zaporedno fotografiranje z do 10 slikami na sekundo z mehanskim zaklopom, na novo optimizirani algoritmi za izboljšano zmogljivost samodejnega ostrenja, spremenjena zasnova ohišja za še večjo trdoživost in lažje upravljanje ter še veliko drugega.

“Mnenje naših uporabnikov je za Sony izjemnega pomena – vedno jim prisluhnemo,” je dejal Yann Salmon Legagneur, direktor produktnega marketinga v oddelku Digital Imaging pri Sony Europe. “Fotoaparat Alpha 9 II je neposreden rezultat neštetih pogovorov z agencijami, športnimi fotografi in fotoreporterji po predstavitvi originalnega Alpha 9. Dodali smo možnosti povezovanja in omrežnih povezav, ki drastično izboljšajo potek dela

profesionalnih fotografov, obenem pa smo za še boljšo uporabniško izkušnjo naredili nekaj manjših sprememb v zasnovi ohišja in vmesnika ter zmogljivosti procesiranja. Skupaj z izjemno vsestranskim sistemom objektivov serije E, ki trenutno šteje 55 objektivov – vključno s super-telefoto objektivoma 600 mm in 400 mm serije G Master™ – smo z novim Alpha 9 II dobili orodje za profesionalce, ki mu ni para.”

Postavljanje novih visokih meril povezljivosti pri delu profesionalnih fotografov

Fotoaparat Alpha 9 II ima vgrajen mrežni vmesnik 1000BASE-T. Z njim omogoča gigabitno komunikacijo, s tem pa hitro in stabilno prenašanje podatkov s fotoaparata. Dodatno je na voljo tudi prenos podatkov s šifriranjem SSL ali TLS (FTPS) za večjo podatkovno varnost. Izboljšano je fotografiranje prek povezave z računalnikom z aplikacijo ‘Remote Camera Tool’, kjer je zmanjšana zakasnitev ob pritisku na sprožilec ter zakasnitev živega prikaza slike na zaslonu računalnika[1]. Povečana je tudi hitrost vgrajene brezžične mrežne povezave. Poleg brezžičnega povezovanja v frekvenčnem pasu 2,4 GHz, ki ga je omogočal že Alpha 9, nudi Alpha 9 II tudi možnost povezovanja v frekvenčnem pasu 5 GHz (IEEE 802.11ac)[2]. Podprti so vsi trenutni standardi IEEE 802.11a/b/g/n/ac.

Z namenom pohitritve dela v tiskovnih in fotografskih agencijah ima Alpha 9 II novo funkcijo Voice Memo, ki omogoča, da se k fotografijam dodajo govorjene informacije v obliki zvočnih zapiskov. Slednje je nato mogoče predvajati med pregledovanjem fotografij. Glasovni podatki so lahko dodani tudi fotografijam, ki so poslane urednikom, s čimer ti dobijo pomembne informacije, ki jih potrebujejo za učinkovito delo. Poleg naštetega lahko fotograf na terenu uporabi dodatek ‘Transfer & Tagging add-on’ za aplikacijo[3]“Imaging Edge™”, s katerim fotografije z zvočnimi oznakami prenese na mobilno napravo. Tam lahko zvočne zapiske samodejno[4] pretvori v besedilo, ki se nato v obliki metapodatkov IPTC[5]zapiše v slikovne datoteke JPEG. Vse to lahko fotograf stori samodejno ali ročno.

Sedaj je torej mogoče prenos fotografij na strežnik FTP popolnoma avtomatizirati. To omogočajo združitev brezžičnega prenosa fotografij in zvočnih zapiskov, samodejna pretvorba zvočnih zapiskov v besedilo ter možnost samodejnega prenosa fotografij z dodanimi zvočnimi zapiski prek FTP-ja. Tako se lahko fotograf popolnoma posveti fotografiranju, saj mu za prenos fotografij v agencijo ali uredništvo ni treba več izgubljati časa s tipkanjem po pametnem telefonu. Za hitrejši potek dela pa je tukaj še možnost prenosa nastavitev FTP prek povezave Bluetooth® z mobilne aplikacije na fotoaparat.

Platinast standard za hitrost in zmogljivost samodejnega ostrenja

Novi Alpha 9 II uporablja enak 35-milimetrski zloženi CMOS-slikovni senzor Exmor RS™ z ločljivostjo 24,2 milijona točk in vgrajenim pomnilnikom kot originalni Alpha 9. S tem nudi enako nepremagljivo hitrost in izjemno kakovost slike. Novi model lahko fotografira zaporedno v popolni tišini[1] s hitrostjo 20 slik na sekundo, pri čemer lahko v seriji napravi do 361 slik v formatu JPEG[2] ali do 239 slik v stisnjenem formatu RAW[3]. Vse to brez vmesnih zatemnitev iskala, kar omogoča fotografu, da med fotografiranjem prek elektronskega iskala brez prekinitev sledi subjektu. Za primere, ko želi fotograf uporabiti mehanski zaklop, je novi Alpha 9 II prinesel dobrodošlo izboljšavo. Novinec zmore do 10 slik na sekundo z mehanskim zaklopom, kar je dvakrat več od modela Alpha 9.

Fotoaparat lahko med uporabo neprestano opravlja do 60 izračunov na sekundo za samodejno ostrenje in samodejno osvetlitev. Novo optimizirani algoritmi za samodejno ostrenje prinašajo opazno izboljšano natančnost in zmogljivost ostrenja celo pri najbolj nepredvidljivih premikih subjekta, ki so pogosto značilni za športne prizore. Za fotografiranje športnih dogodkov je dodatno koristen tudi način anti-flicker[4], ki ga zdaj nudi Sonyjev najnovejši fotoaparat. Ta samodejno zazna prisotnost fluorescentnih ali drugih umetnih virov svetlobe in ustrezno prilagodi nastavitve za najboljšo kakovost slike.

Napreden sistem ostrenja v novem Alpha 9 IIsestavlja 693 ostritvenih točk s faznim zaznavanjem, ki pokrivajo približno 93 % površine slike, ter 425 ostritvenih točk z zaznavanjem kontrasta. Ta hiter hibridni sistem samodejnega ostrenja deluje izjemno hitro in natančno, s čimer zagotavlja natančno izostritev hitro premikajočih se subjektov. Od ostalih lastnosti sistema samodejnega ostrenja velja omeniti še ostrenje oči v realnem času z možnostjo izbire med levim in desnim očesom; ostrenje oči v realnem času za živali[1], ki je nadgrajeno z novim algoritmom; ostrenje oči v realnem času med snemanjem videa[2]; sledenje v realnem času[3]; izbiro barve kvadratka, ki označuje mesto ostrenja; nadzor ostritvene točke prek površine na dotik med uporabo iskala in še veliko drugega. Izpostaviti velja tudi, da je sistem samodejnega ostrenja zmožen neprekinjeno slediti subjektu celo pri zaporednem fotografiranju z zaslonko, večjo od F16[4], kar prinaša dodatno natančnost pri posnetkih, ki zahtevajo daljše čase osvetlitve.

Izboljšana zasnova in uporabnost

  • Nadgrajen slikovni procesor BIONZ X™ izkorišča prednosti višje hitrosti prenosa podatkov s slikovnega senzorja. Vezje LSI medtem omogoča višjo hitrost AF/AE zaznavanja, hitrejše procesiranje slike in zaznavanje obrazov ter še veliko drugega.
  • Nadgrajena zasnova ohišja, ki je odporno na prah in vlago[5], izpolnjuje potrebe profesionalnih fotografov celo v najzahtevnejših razmerah na prostem. Vgrajena so močnejša tesnila na vseh stikih sestavnih delov ohišja ter na vratcih prostora za baterijo in reže za pomnilniško kartico.
  • Najnovejši algoritem za procesiranje slike zmanjšuje šum v srednjem do visokem območju občutljivosti, medtem pa ohranja subjektivno ločljivost in kakovost slike.
  • Vgrajen je 5-osni sistem stabilizacije slike, ki omogoča fotografiranje s 5,5 stopnje daljšim časom osvetlitve[6].
  • Izboljšana je oblika držala za še večje udobje in zanesljivo držanje fotoaparata, ki je združljiv tudi z navpičnim držalom Sony VG-C4EM.
  • Izboljšana sta oblika in občutek, ki ga nudijo tipke in gumbi. Povečan je premer in odziv tipke ‘AF-ON’; izboljšana je oblika večizbirne krmilne paličice; dodan je gumb za zaklep kolesca za izbiro kompenzacije osvetlitve; spremenjena sta oblika in položaj vrtljivega kolesca na zadnji strani fotoaparata.
  • Spremenjen mehanizem zaklopa odpravlja tudi najmanjše tresljaje, ki bi lahko povzročili neostro sliko. Zaklop je testiran za več kot 500.000 ciklov proženja[7].
  • Vgrajen je priključek USB Type-C™, ki podpira hiter prenos podatkov po standardu USB 3.2 Gen 1.
  • Na voljo sta dve reži za pomnilniške kartice, obe združljivi s SD-karticami UHS-I in UHS-II za večjo skupno kapaciteto ter hitrejše branje in zapisovanje.
  • Priključku Multi Interface Shoe™ (MI Shoe) je dodan digitalni avdio vmesnik, ki omogoča direkten priklop usmerjenega mikrofona ECM-B1M ali XLR-adapterja XLR-K3M za čistejše in jasnejše zvočne posnetke.

Cena in razpoložljivost

Alpha 9 II bo v Evropi naprodaj od oktobra 2019 dalje po predvideni maloprodajni ceni približno 5400 €.

Za več podatkov o fotoaparatu Alpha 9 II, prosimo, obiščite: https://www.sony.co.uk/electronics/interchangeable-lens-cameras/ilce-9m2

Video predstavitev novega fotoaparata Alpha 9 II si lahko ogledate na naslovu: https://www.youtube.com/watch?v=Ka1PsqPzGIA

Različne ekskluzivne zgodbe, videoposnetke in vznemirljive nove vsebine, posnete z najnovejšimi fotoaparati in drugimi Sonyjevimi izdelki serije Alpha™, si lahko ogledate na https://www.sony.si/alphauniverse. Sonyjevo evropsko fotografsko središče je na voljo v 22 jezikih, v njem najdete novice o izdelkih, natečaje in najnovejši seznam Sonyjevih dogodkov v posamezni državi.

[1] Način elektronskega zaklopa. Osveževanje zaslona je pri nižjih hitrostih zaklopa počasnejše.

[2] Način zaporednega fotografiranja “Hi”. Pri hitrosti zaklopa 1/125 sek. ali višji. V načinu AF-C je najvišja hitrost pri zaporednem fotografiranju odvisna od izbranega načina fotografiranja in uporabljenega objektiva. Za nekatere objektive je lahko potrebna nadgradnja programske opreme. Za informacije o združljivosti objektivov obiščite Sonyjevo spletno stran za podporo.

[3] Pri hitrosti zaklopa 1/125 sec. ali višji. Število AF izračunov je odvisno od uporabljenega objektiva.

[4] Zahtevana je različica 2.0 ali novejša. Za več informacij o posodobitvah aplikacije, prosimo, obiščite spletno stran ‘Remote Camera Tool’ na naslovu https://support.d-imaging.sony.co.jp/app/remotecameratool/l/index.php

[5] Modeli, ki bodo naprodaj v nekaterih državah/regijah, bodo podpirali samo brezžično mrežno povezovanje v frekvenčnem pasu 2,4 GHz po standardih IEEE 802.11b/g/n. Komunikacije v frekvenčnem pasu 5 GHz so lahko v nekaterih državah ali regijah omejene.

[6] Zahtevana je različica 1.1 ali novejša. Različica 1.1 bo na voljo oktobra 2019. Za več informacij o posodobitvah aplikacije, prosimo, obiščite spletno stran ‘Transfer & Tagging add-on’ na naslovu https://sony.net/ttad/

[7] Na voljo samo v regijah, kjer so na voljo Googlove storitve. Zvočnega zapiska, ki je daljši od 50 sekund, ni mogoče pretvoriti v besedilo.

[8] “Metapodatki IPTC” so metapodatki, vključeni v digitalne fotografije po standardih, ki jih je oblikoval IPTC (International Press Telecommunications Council).

[9] Tiho fotografiranje je mogoče, kadar je način zaklopa nastavljen na “Electronic”, zvočni signali pa so izklopljeni (“Off”).

[10] Način zaporednega fotografiranja “Hi”, pomnilniška kartica UHS-II. Na podlagi Sonyjevih testov.

[11] Način zaporednega fotografiranja “Hi”, zapisovanje v stisnjenem formatu RAW, pomnilniška kartica UHS-II. Na podlagi Sonyjevih testov.

[12] Fotoaparat zaznava samo utripanje s frekvencama 100 Hz in 120 Hz. Hitrost zaporednega fotografiranja se lahko zniža. Fotografiranje z zaznavanjem utripanja virov svetlobe ni na voljo z elektronskim zaklopom, v načinu BULB ter med snemanjem videa.

[13] Samo pri fotografiranju.

[14] Ta funkcija ne omogoča sledenja oči živali.

[15] Možnost “Tracking” v meniju.

[16] Ko je možnost [Aperture Drive in AF] nastavljena na [Focus Priority], se lahko vrednost zaslonke nastavi na več kot F16. Hitrost zaporednega fotografiranja se zniža. Združljivi objektivi so: SEL200600G, SEL35F18F, SEL400F28GM in SEL600F40GM.

[17] 100% odpornost na prah in vlago ni zagotovljena.

[18] Po standardih CIPA. Samo tresljaji okrog vodoravne in navpične osi. Z nameščenim objektivom Planar T* FE 50mm F1.4 ZA. Odpravljanje šuma pri dolgi osvetlitvi izključeno.

[19] Sonyjevi interni testi z elektronskim zaklopom na sprednjo zavesico.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem POVEM d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri POVEM d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem POVEM d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

MIKROGRAFIJA d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 080 51 15
Specialisti s pravimi rešitvami. In pika. V podjetju Mikrografija d.o.o. so zaposleni izkušeni strokovnjaki s področja informatike, obvladovanja dokumentov in arhivistike. ... Več
Zlati partner

TELEMACH d.o.o.

Brnčičeva ulica 49a, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 070 700 700
Telemach je eno glavnih telekomunikacijskih podjetij v Sloveniji in hkrati najhitreje rastoči mobilni operater v državi. Uporabnikom ponuja napredne televizijske storitve v ločljivostih ... Več
Zlati partner

E-športna zveza Slovenije (EŠZS)

Zvezda 19, 1000 Ljubljana,
E-šport je v preteklem desetletju doživel izjemno rast, tako glede gledanosti, raznovrstnosti in prihodkov. Povečana gledanost, k čemer so prispevale platforme za pretakanje vsebin ... Več

S-GRAF d.o.o.

Jarška cesta 7, 1230 Domžale, Tel: 01 721 91 70
O podjetju S-GRAF d.o.o. S-GRAF d.o.o. je eno izmed vodilnih podjetij na trgu tiskarskih storitev. Naročnikom nudijo kakovostne rešitve in nenehen razvoj na področju tiskanja. ... Več