Računalništvo, telefonija
27.01.2020 07:00

Deli z drugimi:

Share

Študij na FRI zanima vse več deklet

.. Ko se odločamo za študij, je vsekakor pomembno, da bomo študirali nekaj, kar nas bo v življenju veselilo. Ni pa zanemarljivo biti pozoren tudi na to, kje se bomo po šolanju lahko zaposlili ..
Študij na FRI zanima vse več deklet
Študij na FRI zanima vse več deklet

Preden se vpišemo na fakulteto, se je modro pozanimati o možnostih, ki jih bomo imeli po dokončanem študiju. Računalništvo in informatika sta področji, ki sta v porastu in vemo, da so kakovostni kadri zelo iskani. Na teh področjih na splošno velja, da je povpraševanje po kadrih veliko, pa tudi sicer se z razvojem tehnologije stalno odpirajo nove priložnosti.

Poslovni procesi se vse bolj digitalizirajo, nastajajo novi poklici, povezani z umetno inteligenco, pametnimi mesti in podobno. Pametnih naprav, ki nas obkrožajo je vse več in za razvoj vsega tega potrebujemo tudi ustrezno podkovane in izobražene strokovnjake, ki razvijajo in izboljšujejo tehnologijo prihodnosti.

Umetna inteligenca, računalniški vid…

Umetna inteligenca je vsekakor področje, ki se bo v prihodnjih letih močno razvijalo. Z njo se ukvarjajo tudi na Fakulteti za računalništvo in informatiko (FRI) Univerze v Ljubljani. Na FRI se s področjem umetne inteligence ukvarjajo kar štirje večji laboratoriji (skupno jih je 19). Mnogi ne vedo, da so bili na tem področju slovenski raziskovalci zelo uspešni že v preteklosti, ko so umetno inteligenco šele začeli razvijati (v zgodnjih 70-ih letih 20. stoletja).

Na FRI izvajajo raziskave s področij strojnega učenja, kvalitativnega sklepanja z aplikacijami v robotiki, aplikacij strojnega učenja v medicini in inteligentnih poučevalnih sistemov.

Veliko se ukvarjajo tudi z računalniškim vidom. Posebej se posvečajo zajemu, obdelavi in interpretaciji 3D slikovnih podatkov, razumevanju in interpretacija človeškega telesa na slikah ter strojnemu učenju v računalniškem vidu.

Pri računalniškem vidu so slike običajno zajete z optičnim sistemom, na primer z video kamero, posebnimi globinskimi senzorji ali sistemi za odslikavo notranje strukture objektov. Kakšen je rezultat interpretacije, je odvisno od cilja oziroma vloge računalniškega vida v širšem sistemu. Odvisno torej, ali želimo s pomočjo računalniškega vida identificirati osebo na sliki ali je namen na primer navigacija mobilnega robota.

Področje, ki vse bolj zanima tudi dekleta

Področje računalništva in informatike je bilo vrsto let predvsem domena moških, a se tudi to v zadnjih letih spreminja. Na fakulteti jih veseli, da se na področju računalništva in informatike vse bolj uveljavljajo tudi ženske, kar je vidno tudi v predavalnicah. Na FRI z veseljem poudarjajo, da je trend v porastu, hkrati pa dodajajo, da bi si sami želeli, da bi bila spola tako na fakulteti kot pri zaposlitvah številčno še bolj enakovredna.

Študijski programi

Univerzitetni in visokošolski študijski program Računalništvo in informatika z naborom raznovrstnih predmetov pokrivata temeljna znanja s področja računalništva in informatike ter omogočata visoko usposobljenost diplomantov za delo v stroki. Medtem ko daje univerzitetni program prednost teoretičnim znanjem, daje visokošolski študij poudarek praktičnim znanjem in strokovnosti. Študij omogoča večjo prilagodljivost pri izbiri predmetov in vključuje tudi 9-tedensko prakso v podjetjih. FRI na prvi stopnji študija izvaja vrsto interdisciplinarnih programov v sodelovanju z drugimi fakultetami, ki omogočajo poleg poglobljenih računalniških in informacijskih znanj še poglobljena znanja teoretičnih osnov matematike (Računalništvo in matematika), upravno-pravnih, ekonomskih in organizacijskih znanj (Upravna informatika) ter znanj s področja multimedije, elektrotehnike in oblikovanja (Multimedija). Več si preberite na spletni strani www.fri.uni-lj.si. (P.R.)


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MAT3, MATEJ BOŽIČ s.p.

Vipavska cesta 2c, 5270 Ajdovščina, Tel: 031 200 701
MAT3 Podjetje MAT3 Matej Božič s.p. je bilo ustanovljeno v letu 2013. Njihov cilj? Postati uspešno podjetje na področju servisa računalnikov, fotografiranja in izdelave spletnih ... Več
Zlati partner

SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.

Letališka cesta 29c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 543 88 88
Podjetje Selectium Adriatics d. o. o., ki v Sloveniji nastopa pod imenom Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, je lokalni zastopnik družbe Hewlett Packard Enterprise (HPE). ... Več

VENUM PC

Cesta Jaka Platiše 18, 4000 Kranj, Tel: 06 999 39 83
Gaming računalniki, kot ste si jih vedno želeli Venum PC je inovativno podjetje, ki se ukvarja s servisom, odkupom in prodajo računalniške opreme. Na njihovi spletni strani ... Več
Zlati partner

EUDACE d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 05 994 21 60
Spoznajte podjetje Eudace Podjetje Eudace deluje na področju vpeljave ISO standardov, izvedbe izboljšanja informacijske varnosti v podjetju, varstva osebnih podatkov in poslovnega ... Več