Računalništvo, telefonija
10.07.2020 08:00

Deli z drugimi:

Share

Termalna rešitev za preprečevanje in nadzor pandemije

.. Virus Covid-19 nam jo je letos močno zagodel in merjenje telesne temperature je eden izmed ukrepov kontrole proti širjenju virusa ..
Termalna rešitev za preprečevanje in nadzor pandemije
Termalna rešitev za preprečevanje in nadzor pandemije

Koronavirus smo komajda nekako zajezili, a je v zadnjem času spet več na novo okuženih in določeni previdnostni ukrepi se vračajo. Prihodnost je precej negotova, zato nam bodo rešitve, kot so termalne kamere, prišle še kako prav.

Dahua Technology, ponudnik videonadzornih rešitev in IoT tehnologij ponuja nadvse učinkovite rešitve, ki so v pomoč pri preprečevanju in nadzoru pandemij. Dahua se je s tem pridružila globalnim prizadevanjem za zmanjšanje posledic koronavirusa na človeštvo.

Prve kamere poslali v Wuhan

Iz podjetja Dahua so prvo termalno kamero za merjenje telesne temperature 24. januarja poslali v najbolj prizadeti Wuhan na Kitajskem, od koder se je koronavirus razširil po vsem svetu. Od tistega dne do danes so bile termalne kamere podjetja Dahua postavljene že na tisoče lokacij po vsem svetu, vključno z letališči, trgovskimi centri, bankami in drugimi lokacijami, kjer se zadržuje večja množica ljudi. Zahvaljujoč visoki natančnosti, učinkovitosti, prilagodljivosti in enostavni uporabi, se lahko kamera namesti praktično kamor koli.

Merjenje telesne temperature

Termalna kamera podjetja Dahua deluje tako, da telesno temperaturo meri na daljavo. V nasprotju s tradicionalno metodo merjenja bo uporaba Dahuine rešitve znatno pohitrila postopek, izmerjena temperatura bo bolj natančna, hkrati pa bo pripomogla k zmanjšanju možnosti okužbe drugih oseb, saj je merjenje brezkontaktno. Za merjenje telesne temperature 5000 ljudem s pomočjo tradicionalnega toplomera bi potrebovali vsaj dobre 4 ure, medtem ko bo termalna kamera z njimi opravila v pičlih 30 minutah. Kot smo že omenili, je za sistem značilna tudi visoka natančnost, saj so možna odstopanja le za 0,3 stopinje Celzija.

Telo, katerega temperatura je višja od absolutne ničle, seva energijo v obliki elektromagnetnih valov. Glede na temperaturo, ki jo telo ima, oddaja več ali manj energije. Določeni elementi, kot je na primer mikrobolometer vanadij-oksid, bodo zaznali IR sevanje in nam omogočili termalno sliko telesa oziroma merjenje njegove temperature. Emisijska moč človeškega telesa je na primer 0,98, vode 0,95, lesa 0,85 in tako dalje. Idealno črno telo (black body) ima emisijsko moč 1 in oddaja 100 % energije. Če so emisijske vrednosti napačne, bo kamera napačno izmerila tudi temperaturo.

Zakaj prav kamere podjetja Dahua?

Čeprav je emisijska vrednost človeškega telesa 0,98, ima še veliko drugih sevanj, ki se od njega odbijajo. Če želimo ostala sevanja filtrirati, potrebujemo “black body” napravo. Morala bi biti postavljena v vizualnem kotu kamere, tako da lahko v realnem času umeri kamero na točno določeno sevanje in temperaturo, v našem primeru na emisivnost človeškega telesa.

V praksi to pomeni, da se bo kamera osredotočila le na človeško kožo. Konkurenca trdi, da lahko s kamero sicer merimo zelo natančno, da pa odstopanje ne more biti manjše od 0,5 stopinje Celzija, a to ni res. Kje je nesporazum? Brez “black bodyja” ima kamera na voljo le pravo telo, ne pa tudi idealnega, in prav zato ne more biti tako točna – pojavljajo se odstopanja celo do 1 stopinje Celzija. To pa je preveliko odstopanje, ko govorimo o merjenju telesne temperature. Vedeti moramo tudi, da se vrednosti v deklaracijah v večini nanašajo na laboratorijska okolja in s tem na idealne razmere.

Natančnost in še enkrat natančnost

In v čem se rešitev podjetja Dahua razlikuje od ostalih, ki jih najdemo na trgu? Odgovor je zelo preprost – v natančnosti. Prav natančnost pa je tisto, kar danes potrebujemo, saj brez nje sistem merjenja telesne temperature na daljavo izgubi svoj pomen in tako rekoč nima smisla. Dahuine termalne kamere lahko danes najdete na dveh evropskih letališčih, in sicer v Turčiji in na Poljskem. Iste rešitve boste našli v hrvaških bolnišnicah, uporablja pa jih tudi obmejna policija v Bosni in Hercegovini.

Termalne kamere bi bilo torej idealno imeti povsod, kjer bi bilo treba preventivno ugotavljati, ali imajo ljudje, ki so namenjeni na neko točno določeno mesto, pa naj bo to stavba ali država, povišano telesno temperaturo.

Več: info.dhslo@dahuatech.com


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Nova Vizija, informacijski inženiring in svetovanje, d.d.

Celjska cesta 9, 3310 Žalec, Tel: 03 71 21 800
Odločitev, v katero informacijsko tehnologijo bi moralo vlagati vaše podjetje in v katere ne, je težka. Po eni strani želite biti tisti, ki je odgovoren za inovacije in rast ... Več
Zlati partner

ŠPICA INTERNATIONAL d.o.o.

Pot k sejmišču 33, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 568 08 00
Špica International je vodilni slovenski ponudnik informacijskih sistemov in rešitev za obvladovanje časa in prostora. Realnega prostora v realnem času! Njihove rešitve vključujejo ... Več
Zlati partner

SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.

Letališka cesta 29c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 543 88 88
Podjetje Selectium Adriatics d. o. o., ki v Sloveniji nastopa pod imenom Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, je lokalni zastopnik družbe Hewlett Packard Enterprise (HPE). ... Več
Zlati partner

Kingston Technology

Middlesex, TW16 7EP, Združeno kraljestvo, , Tel: +44 (0)1932 738888