Računalništvo, telefonija
18.10.2019 10:44
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

V prihodnosti bo hekerje odganjala umetna inteligenca

Umetna inteligenca je pojem, ki smo ga še do pred kratkim bolj povezovali z znanstveno-fantastičnimi filmi kot z realnim življenjem, danes pa ima vgrajeno umetno inteligenco že vrsta naprav in sistemov.
Obiščite 17. konferenco o informacijski varnosti – INFOSEK 2019.
Obiščite 17. konferenco o informacijski varnosti – INFOSEK 2019.

Z umetno inteligenco so konec koncev opremljeni številni telefoni. Umetno inteligenco imajo lahko naprave v našem pametnem domu ali podjetju in še bi lahko naštevali. Umetna inteligenca je že danes zmožna marsičesa, a če poslušamo napovedi strokovnjakov, je to šele začetek neke nove dobe.

Nekateri razvoj umetne inteligence povzdigujejo v neslutene višave, drugi opozarjajo, da se lahko v prihodnosti uporabi tudi za izrazito negativne namene. Eden izmed načinov dobre oziroma pozitivne rabe tovrstne tehnologije je boj proti zlonamernim hekerskim napadom. Tudi varnostne rešitve na spletu bodo v prihodnosti temeljile na umetni inteligenci.

Umetna inteligenca je hitrejša in vidi več

Pri delovanju na spletu se moramo zavedati, da je nepridipravov, ki bi se želeli z našimi podatki okoristiti, malo morje. Bazen možnih zlorab je neskončen, zato se bo, če se bomo želeli izogniti škodi, proti temu treba boriti z vsemi mogočimi sredstvi. Predvsem če govorimo o škodi, ki jo lahko nekdo povzroči nekemu podjetju, je ta lahko nepredstavljiva.

Ponudniki varnostnih rešitev se morajo zato zatekati tudi k umetni inteligenci, saj vemo, da so nepridipravi vedno korak pred vsemi. Ena boljših rešitev je torej prav uporaba umetne inteligence, saj lahko z njo opremljeni sistemi hekerjem preprečujejo, da bi vstopili v spletno okolje podjetja in mu povzročili škodo. Umetna inteligenca in strojno učenje sta hitrejša in učinkovitejša od ljudi. Izredno hitro lahko pregledata ogromno podatkov in se sproti učita. V vrsti podatkov, ki jih pregledata, pa bosta lahko videla marsikaj, kar bi človek spregledal. Da bi bili čim bolj učinkoviti, pa morata človek in umetna inteligenca sodelovati.

Kaj pa praksa?

O tem, kako lahko umetna inteligenca pomaga zaustaviti napadalca v praksi, bo na konferenci INFOSEK spregovoril Vladimir Ban iz A1 Slovenija: Varovanje informacijskih sistemov ni enostavno. Pri varovanju sistemov se soočamo z izzivi kot so Zero-day napadi, agresivne zlonamerne datoteke, vedno bolj prebrisana zlonamerna e-mail sporočila in podobno. Napadalci izvajajo napade na načine, ki jih klasični varnostni mehanizmi sploh ne opazijo. Če pa pričnemo vklapljati podrobne varnostne mehanizme, pa smo takoj soočeni z ogromnim številom podatkov, ki jih moramo obvladovati, spremljati in analizirati. Algoritmi umetne inteligence predstavljajo rešitev. Ti nam omogočajo hitro in učinkovito analizo podatkov ter uspešno detekcijo ter prevencijo napadov, tudi tistih najbolj skritih. Na predavanju bomo predstavili točke, kjer umetna inteligenca pri varovanju še posebej pride do izraza in kako v praksi uporaba takšnih sistemov sploh izgleda.

Podatki so dragoceni

O podatkih, ki se nam včasih ne zdijo pomembni, pa so, in tudi o umetni inteligenci, bo spregovoril Luka Milinković iz NLB Bank Belgrade: Njegova zgodba bo temeljila na resnični zgodbi o uporabi socialnega inženiringa in drugih tehnik. Našli so ljudi, o katerih so pred tem vedeli zelo malo ali ničesar in niso imeli nobenih njihovih kontaktnih podatkov. Obiskovali so razne lokale in se z njimi pogovarjali, iskali so različna spletna mesta in podobno (ampak ne družbenih omrežij). Na koncu so o njih pridobili ogromno podatkov, kot si mobilne številke, naslovi elektronske pošte, podatki o sorodnikih, poslovne informacije, itd. V predstavitvi bo Luka opozoril, kako so lahko neki podatki, ki se nam zdijo nepomembni, zelo pomembni za zlonamerneže, in kakšen je vpliv, ki ga imajo nove tehnologije, kot je umetna inteligenca na aktivnosti hekerjev.

Katere so še druge teme, ki bodo predstavljene na konferenci INFOSEK 2019, si poglejte na spletni strani https://infosek.palsit.com.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem PALSIT d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri PALSIT d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Konferenca INFOSEK, 21. - 23. 11. 2012

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem PALSIT d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TIFT d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 10 20
Poslovni sistemi se že nekaj časa soočajo s procesom postopne digitalizacije naprav za pripravo, oblikovanje in izdelavo različnih dokumentov. Digitalni Hibridni Upravljalci Dokumentov ... Več

SRC d.o.o.

Tržaška cesta 116, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 70 00
So specialisti za poslovno informatiko. Dobavljajo, priklapljajo in povezujejo vašo računalniško opremo. Za vas konfigurirajo in integrirajo programsko opremo. Razvijajo informacijske ... Več
Zlati partner

DATALAB SI d.o.o.

Hajdrihova 28c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 252 89 00
Datalab tehnologije Podjetje Datalab Tehnologije d.d. se ukvarja z razvojem poslovne programske opreme za vodenje podjetij. S poslovnim informacijskim sistemom PANTHEON povečate učinkovitost ... Več

Apogej Tech, d. o. o.

Špindlerjeva 22 , 2250 Ptuj, Tel: 041 739 655
Težko je doumeti razsežnost informacijske tehnologije in njenega vpliva na poslovno in zasebno sfero. Uporablja se praktično povsod, od običajne elektronike (tablice, računalniki, ... Več