Računalništvo, telefonija
21.10.2019 07:00

Deli z drugimi:

Share

Večdimenzionalna rast podjetja in vse, kar morate vedeti o tem

V zadnjem desetletju digitalne ekspanzije, tehnološkega napredka in postopnega, a neizogibnega, prenosa večine fizičnih storitev v digitalni svet, je potreba po online prisotnosti trgovcev, postala naša nova realnost.
Vsa omenjena nova znanja in informacije o novih trendih lahko pridobite tudi z obiskom dogodka Ecommerce Day 2019.
Vsa omenjena nova znanja in informacije o novih trendih lahko pridobite tudi z obiskom dogodka Ecommerce Day 2019.

Kupci so zaradi številnih možnosti odstranitve motečih dejavnikov pri procesu nakupa, ki jim ga omogoča digitalizacija, postali zahtevnejši, njihove izbire pa so postale racionalnejše, kot kadarkoli prej.

Če poznamo dejstvo, da 56 % kupcev začne svojo pot iskanja produkta v tradicionalni trgovini, nakup pa dokonča na spletu (Vir: BRP), je naslednja neizogibna poteza vstop na področje ecommerca ali okrepitev dejavnosti spletnega poslovanja.

RAST PODJETJA S ŠIRJENJEM SPLETNE TRGOVINE NA TUJE TRGE

Ecommerce širjenje čez mejo prinese tudi različne izzive in priložnosti. O tem, na kaj je potrebno biti pozoren, bodo govorili vrhunski »growth oriented« govorci na letošnji konferenci Ecommerce day 2019.

1. Optimizacija nakupne poti/kanala

Za rast ecommerca je potrebna optimizacija nakupne poti. Spletni trgovci morajo poznati različne možnosti uspešnega merjenja marketinškega učinka na platformah in razmisliti o uporabi orodij za izboljšanje nakupne izkušnje in posledično večje konverzije.

Naprave, ki jih kupci uporabljajo za nakupovanje, so se v zadnjem desetletju ali dveh spremenile – od osebnih računalnikov do pametnih telefonov. Spreminjajo se tudi platforme in storitve spletnega nakupovanja z uporabo dinamičnega določanja cen in modelov ‘ujemanja cene’ (match the best price). Vsemu temu morajo slediti tudi spletni trgovci.

Kako to doseči? Prvi korak je segmentacija občinstva v pomenljive ciljne skupine. Zajeti je potrebno vse relevantne podatke, sledi definicija person/oseb: “Kdo so vaše stranke in zakaj se vedejo na določen način?” S tem se jih smiselno umesti v odnos do podjetja in produkta oziroma storitve, ki jo prodajate.

Naslednji korak je zapis nakupne poti za vsako izmed person. Čez katere stopnje gredo in kako se na posamezni stopnji nakupnega procesa vedejo. S tem boste oblikovali bolj relevantna sporočila in prave CTA-je. Predvsem pa je to ključno za izbiro naprimernejše platforme in oglaševalskih kanalov.

Najpomembnejši zadnji korak optimizacije pa je pregled in dodelava obstoječega nakupnega procesa. Prav take primere dobre prakse nam bodo na konferenci Ecommerce Day 2019 predstavili vrhunski mednarodni strokovnjaki iz priznanih institucij kot je Baymard Institute ter startup Segmentify.

2. Integracija in avtomatizacija ‒ Fulfilment & Payment

Katere plačilne metode, sistemi, načini vodenja naročil in dostave so najprimernejši za odpravo motečih dejavnikov v uporabniški izkušnji ter nujni za zanesljivejši končni nakup?

Pomemben trend na področju embalaže, je personalizacija. Spletni trgovci prepoznavajo embalažo, kot močno marketinško orodje, s katerim lahko pridobijo na prepoznavnosti in ustvarijo odlično izkušnjo potrošnikom. Embalaža je medij, ki neposredno komunicira s končnim uporabnikom in vpliva nanj veliko dlje, kot npr. spletni oglas ter igra pomembno vlogo pri odločitvi za ponoven nakup. Razmislek in delo na optimizaciji tega področja je v prihodnosti neizogibno.

Kakšna mora biti torej embalaža, ki bo spletnim trgovcem pomagala do višje prodaje na Amazonu in boljše uvrstitve v iskalnih rezultatih? Robert Wright, lab managerjem v podjetju DS Smith iz Velike Britanije, pojasni, da je kar 78 % kupcev ob nakupu na spletu nezadovoljnih z embalažo izdelka, ki so ga kupili na spletu. Tudi tu so nujne inovacije, ki bodo ustrezale vedno zahtevnejšim kupcem, podjetje Ikea je recimo v svoje poslovanje že uvedla inovativno razgradljivo embalažo iz gob. V času vzpona vpliva influencerjev pa ni zanemarljivo poskrbeti tudi za všečno embalažo, ki ustreza vsem kriterijem uspešnega unboxing procesa, ki ga vplivneži objavijo na Instagram omrežju in s tem povečajo doseg produkta.

3. Podatki o vedenju potrošnika

Zelo pomembno se je tudi zavedati, kakšna je razsežnost in vrednost podatkov, ki jih lahko uporabite pri analiziranju in načrtovanju strategije podjetja. S pravilnim razumevanjem podatkov lahko podjetja uspešno pospešujejo svojo rast.

Če uporabniške izkušnje in nakupne poti ne merimo, z njo ne moremo upravljati. Spletni trgovci se soočajo z izzivi kot so zapuščene košarice, povečanje stroška pridobljenega naročila in pojava, ko obiskovalci zapuščajo njihovo stran, ne da bi opravili nakup.

Podatke lahko učinkoviteje uporabljamo in analiziramo tudi z naprednimi orodji, ki s pomočjo umetne inteligence podatke spreminjajo v relevantne vpoglede in uporabnikom nudijo personalizirane nakupne izkušnje v »real time« (t.i. personalisation platform). S temi rešitvami se ukvarjajo predavatelji konference, kot sta Marijana Agic Molnar iz podjetja Data Do in dr. Murat Soysal iz Segmentifya. S pametno uporabo ustreznih orodij lahko tako občutno vplivate na rast vašega podjetja.

4. Širjenje posla čez mejo

Ob vstopu na tuje trge se podjetja srečujejo s specifičnimi izzivi, kot so različne valute, prevodi in lokalizacija, ažurno spreminjanje vsebin in opisov izdelkov. Z različnimi pravnimi ureditvam in omejitvami pa se lahko ob pomanjkanju informacij zaplete tudi pri plačilih, logistiki in infrastrukturi.

Zato je potrebno na rast gledati z različnih vidikov in optimizirati vse ključne točke stika. Ena od njih je avtomatiziran proces prevajanja in lokalizacije pri čezmejni rasti. Slovensko startup podjetje Aikwit uresničuje svojo vizijo razvoja sodobnih jezikovnih storitev po meri svojih naročnikov in spletnim trgovinam s pomočjo tehnologij, kot sta nevronsko strojno prevajanje in samodejno luščenje terminologije ponuja optimizacijo procesov pri širitvi v tujejezikovno okolje.

Vsa omenjena nova znanja in informacije o novih trendih živahnega prilagajanja in preživetja v ecommerce ekosistemu lahko pridobite tudi z obiskom dogodka Ecommerce Day 2019, ki bo 14. novembra 2019 potekal na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem CENEJE d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri CENEJE d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Ceneje.si logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem CENEJE d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ZwCAD SLOVENIA

Prečna 9b, 2000 Maribor, Tel: 02 471 12 40
ZwCAD Slovenia pod okriljem podjetja Birocom 2000 d.o.o. ponuja rešitve na področju CAD, CAD/CAM in CAE programske (in strojne) opreme. Več
Zlati partner

AVTERA d.o.o. – LINKSYS

Litijska 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 58 53 610
Linksys, internet - sinonim za kvalitetno mrežno opremo, ki zagotavlja stik s svetom. Zmogljiva, varna in zanesljiva oprema za dom in manjša podjetja. Rešitve, ki jih Linksys ponuja, ... Več

RETTRO d.o.o., vaš partner v razvoju IT-rešitev

Šlandrova 4b, 1000 Ljubljana, Tel: 031 313 312
Mikro podjetje Rettro d.o.o. je specializirano za razvoj različnih informacijskih sistemov z najnovejšimi tehnologijami po meri naročnika. Znanje in izkušnje Rettrovih strokovnjakov ... Več

ALTERNA DISTRIBUCIJA d.o.o.

Litostrojska cesta 56, 1000 Ljubljana, Tel: 01 520 28 00
S svojimi dolgoletnimi izkušnjami in poslovno zrelostjo poznana kot ena vodilnih in najtrdnejših tovrstnih družb v Sloveniji. Osnovna dejavnost družbe je distribucija računalniške ... Več