Računalništvo, telefonija
17.04.2020 09:00

Deli z drugimi:

Share

Videokonferenca: Kakšen bo vpliv epidemije koronavirusa na gospodarstvo?

Videokonferenca: Kakšen bo vpliv epidemije koronavirusa na gospodarstvo?
Videokonferenca: Kakšen bo vpliv epidemije koronavirusa na gospodarstvo?

KIKštarter je pripravil videokonferenco, na katero je povabil nekatere uspešne slovenske podjetnike, predstavnike Podjetniškega kluba Kamnik, ki delujejo v različnih panogah. Ti so podali svojo izkušnjo, kako je epidemije vplivala na njihovo poslovanje, katere ukrepe so sprejeli za omilitev posledic ter kakšne dolgoročne vplive na gospodarstvo pričakujejo. Poleg tega so na kratko pokomentirali protikrizne ukrepe, ki jih je za pomoč gospodarstvu pripravila vlada.

Videokonference so se udeležili:

  • Stojan Hergouth, direktor Jate Emona (veriga družb, ki delujejo na agroživilskem področju);
  • Urban Bergant, direktor podjetja Elektrina (igralništvo, toplotne črpalke, varnostni sistemi);
  • Thomas Tomsich, direktor podjetja Zarja Elektronika (tehnično, protipožarno varovanje);
  • Aleš Juhant, direktor podjetja Metal Profil (izdelava ograj, industrijskih vrat, drugi kovinski proizvodi);
  • Alenka Planinc Rozman, direktorica podjetja Planinca (coaching na področju komunikacije, upravljanja časa, timskega dela);
  • Damjan Gladek, direktor podjetja Slava (tiskalniki za nalepke).

Stojan Hergouth: “Zaradi padca izvoza in zaprtja HoReCa je prizadeta tudi agroživilska panoga.”

Stojan Hergouth je direktor verige družb Jata Emona. Slovenski trg oskrbujejo s krmili za živinorejo in jedilnimi jajci. Delujejo tudi na področju dietetike in organskih gnojil.

Posledice na poslovanje: Kljub temu, da naj bi bila agroživilska panoga v teh časih najmanj prizadeta, pa Hergouth ugotavlja, da so znotraj določenih družb precejšnji upadi prihodkov v primerjavi z obdobjem pred pandemijo. Razlog je v padcu izvoza in zaprtju HoReCa sektorja. Najbolj je prizadeto podjetje KRAS. Padec prodaje delikatesnih izdelkov je kar 50 %, rdečega mesa pa 40 %.

Hergouth ocenjuje, da bodo negativni vplivi situacije prisotni še vsaj nekaj mesecev. Zaradi padca agro trgov pričakujejo posredne vplive na poslovanje v roku 3-4 mesecev.

Ukrepi: Prekinili so nekatere pogodbe z zaposlenimi, ki so pri njih delali za določen čas. Nekatere zaposlene so zaradi pomanjkanja dela dali na čakanje.

Družba se trenutno spopada z vprašanji, kako zagotoviti največjo stopnjo varnosti zaposlenih in kako zagotoviti nemoteno dobavo surovin iz tujine. Ker so v času epidemije zaznali precejšen padec prodaje delikatesnih izdelkov, bodo razmislili o tem, da bi v prihodnje ponudili več izdelkov, primernih za na police trgovin.

Urban Bergant: “Treba bo najti rešitve, da bo življenje kljub virusu lahko teklo dalje.”

Urban Bergant je direktor podjetja Elektrina. Gre za visokotehnološko podjetje, ki se ukvarja z razvojem elektronike in programske opreme. Deluje na področju igralništva, toplotnih črpalk in varnostnih sistemov. V podjetju je zaposlenih 22 ljudi. Na letni ravni dosegajo 11 milijonov evrov prometa. Poslujejo po vsem svetu.

Posledice: Igralništvo je skupaj s turizmom zelo prizadeta panoga, saj so igralnice v tem času zaprte. Zabeležili so, da trenutna prodaja znaša le 5 % v primerjavi z decembrom 2019.

Ukrepi: V podjetju v teh časih največji podarek dajejo razvoju, da bi bili čim bolj pred konkurenco, ko se bo situacija normalizirala. V prostorih podjetja delajo le tisti zaposleni, ki potrebujejo posebno strojno opremo. Ostali delo opravljajo od doma in med sabo komunicirajo prek spletnih orodij.

Bergant meni, da bo treba čim prej najti rešitve, da bo kljub virusu življenje teklo dalje – z ustreznimi varnostnimi ukrepi. Pomembno je, da podjetja tudi v teh časih dobro poskrbijo za svoj ključni kader, sicer ga lahko izgubijo.

Thomas Tomsich: “V podjetju je prišlo do 70 % padca direktne prodaje.”

Thomas Tomsich je direktor podjetja Zarja Elektronika, ki deluje že 50 let. Ukvarja se s tehničnim in protipožarnim varovanjem.

Posledice: Tomsich je povedal, da zaenkrat še niso zaznali večjega zmanjšanja poslovanja. Je pa prišlo do 70 % padca direktne prodaje. Zaenkrat o odpuščanju ne razmišljajo, ampak so še vedno v iskanju novega kadra.

Ukrepi: Zaposleni, ki delajo na terenu, delo opravljajo kot prej, le da pri tem nosijo zaščitno opremo. Ostali delajo od doma.

Kljub temu, da ima podjetja vedno na zalogi finančno rezervo, pa se v takih situacijah pogosto pojavi problem likvidnosti. Tomsich podjetnikom svetuje, da se pozanimajo, kakšno vrsto pomoči lahko prejmejo od države in od SID bank.

Alenka Planinc Rozman: “Podjetja se v tej situaciji učijo organizirati delo od doma.”

Dejavnost podjetja Planinca se nanaša na storitve osebnega in timskega coachinga. Na trgu poslujejo že 13 let. V tem času so sodelovali z več kot 180 domačimi in tujimi organizacijami.

Posledice in ukrepi: V marcu so morali vse aktivnosti v živo odpovedati, svetovanje pa se je prestavilo na internetna orodja (predvsem Zoom). Obseg dela ostaja nespremenjen, dela se od doma. Stranke se nanje v teh razmerah obračajo še posebej z namenom, da jim podjetje ponudi pomoč, kako ravnati v nastali situaciji, predvsem na kadrovskem področju.

Alenka Planinc Rozman je povedala, da ne pričakujejo posebnih negativnih vplivov epidemije na njihovo dejavnost. Poudarila je, da se podjetja v tej situaciji lahko učijo v večji meri organizirati delo od doma in upravljati z novodobno tehnologijo. Ugotavlja, da si ljudje še vedno želijo osebnega stika in da bo po epidemiji smiselno ohranjati ravnovesje med osebnim stikom in prednostmi, ki jih ponuja tehnologija.

Aleš Juhant: “Pokazala se je potreba po preusmeritvi na druge produkte.”

Metal Profil je podjetje, ki se ukvarja s kovinsko dejavnostjo (ograje, industrijska vrata, dvoriščna vrata). Na trgu so prisotni že 30 let in na leto ustvarijo 3 milijone evrov.

Posledice: Aleš Juhant, direktor podjetja, je povedal, da je situacija, v kateri smo se znašli, tudi za njihovo podjetje velika preizkušnja. Pokazala se je potreba po preusmeritev na druge produkte (razvoj hal, vzdrževanje objektov). Tako lahko s preusmeritvijo na druge produkte poslujejo naprej, brez potrebe po zaprtju dejavnosti. Vseeno se zazna upad prihodkov. Nekaj problemov se je pojavilo na področju likvidnosti zaradi zamudnih poravnav obveznosti s strani dolžnikov.

Ukrepi: Že v marcu so sprejeli številne varnostne ukrepe kot so delo od doma in varnostne razdalje med zaposlenimi, ki delajo v podjetju. Juhant vidi izziv v tem, da je treba veliko prilagoditev izvesti za zaposlene, ki delajo na terenu.

Kadra ne odpuščajo. Iščejo nove metode, kako bi vršili prodajo svojih artiklov. Juhant je izpostavil dobre odnose z banko, ki jim je v tej situaciji takoj ponudila pomoč.

Damjan Gladek: “Marec 2020 je bil za nas zelo uspešen.”

Damjan Gladek je direktor podjetja Slava d.o.o., ki se ukvarja s prodajo barvnih tiskalnikov in etiket. Tiskajo nalepke za različne embalaže.

Posledice: V primerjavi s številnimi drugimi panogi, v katerih so zaznani upadi prihodkov, pa v podjetju Slava d.o.o. ugotavljajo, da je bil marec 2020 zanje izjemno uspešen mesec. Svojo dejavnost so v trenutni situaciji preusmerili na tiskanje nalepk za dezinfekcijska sredstva.

Kljub dobri prodaji pa so negativni vplivi koronavirusa vidni na področju transporta, pošiljk. Čas dostave se je podaljšal, stroški tovrstnih storitev pa so se povišali., kar seveda vpliva na poslovanje številnih podjetij.

Ukrepi: Zaposleni delajo večinoma od doma, pri delu v podjetju pa je zagotovljeno, da je v pisarni naenkrat prisotna le ena oseba.

Za poslušanje celotne videokonference kliknite na naslednjo povezavo.

Se tudi tvoje podjetje v teh časih spopada z negotovostjo? Na našem blogu smo pripravili novico 5 napotkov za podjetnike v času epidemije koronavirusa.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem KIKštarter KAMNIK
Za več informacij so vam na voljo pri KIKštarter KAMNIK
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

KIK Štarter Kamnik logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem KIKštarter KAMNIK? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Kontron, d. o. o.

Ljubljanska cesta 24a, 4000 Kranj, Tel: 04 207 20 00
Vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno preobrazbo Z več kot 70 leti izkušenj je podjetje Kontron vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno ... Več

ETRUST d.o.o.

Arja vas 101, 3301 Petrovče, Tel: 03 710 37 80
Etrust d.o.o. razvija MES sisteme, namenjene planiranju in optimizaciji proizvodnje, ki so povezljive tudi z ERP sistemi, kot je npr. SAP. Več
Diamantni partner

ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710
DIH Slovenije omogoča digitalno transformacijo po principu vse-na-enem-mestu, v Sloveniji in širše. Osvešča in zagotavlja storitve za rast digitalnih kompetenc, izmenjavo digitalnih ... Več

MA-KO d.o.o.

Tovarniška cesta 2b, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 368 11 10
Se sprašujete, kako najti najboljšega ponudnika računalniških sistemov in storitev? Kriteriji dolgoletne izkušnje, kakovostne storitve in zadovoljstvo strank takoj obrodijo ... Več