Računalništvo, telefonija
26.01.2019 09:00

Deli z drugimi:

Share

Delovno okolje prihodnosti

.. Delovno okolje se v zadnjem obdobju spreminja hitreje kot se je v vsej svoji zgodovini ..
Delovno okolje prihodnosti
Delovno okolje prihodnosti

Ne glede na to, ali govorimo o delovnem okolju v podjetjih ali delovnem učnem okolju v šolah, trenutni trendi in navsezadnje tudi raziskave strmijo k temu, da delovno okolje spodbuja ustvarjalnost, sodelovanje in inovativnost. Na kakšen način prilagoditi okolje, da bi dosegli zastavljene cilje, je najpogostejše vprašanje, ki si ga zastavljajo/mo vsi.

Tehnologija kot motor sodelovanja in ustvarjalnosti

Dnevi, ko ste uporabljali samo namizni računalnik, so že davno minili. Prenosni računalniki, tablice in pametni telefoni so prinesli nov način dela, le-ti s pravilno uporabo izboljšujejo sodelovanje in tudi komunikacijo z oddaljenimi sodelavci ali poslovnimi partnerji. V izobraževalnem procesu je uvajanje tehnologije skorajda nuja. Ne samo uporabniške naprave, vedno bolj se v delovnih okoljih uveljavljajo tudi veliki zasloni, ki zamenjujejo projektorje, še posebej aktualni so zasloni na dotik. Tako imenovani interaktivni zasloni prinašajo ogromno možnosti za inovativne pristope k delu, poučevanju ter sodelovanju vseh udeležencev oz. uporabnikov. Hkrati vedno več podjetij razvija aplikacije, ki s souporabo interaktivnih zaslonov spodbujajo delo in sodelovanje na daljavo ter tako olajšajo izobraževanje, pa tudi sestankovanje na daljavo.

Interaktivni zasloni naj bodo rešitve in ne zgolj produkti

Interaktivni zasloni oz. zasloni na dotik, kot jih velika večina imenuje, nudijo številne možnosti za spodbujanje sodelovanja, inovativnega pristopa reševanja težav in predvsem individualne ustvarjalnosti. Ne glede na to, ali gre za uporabo v izobraževalne namene ali v poslovnem okolju, povsod je pomembno, da je uporaba zaslonov enostavna in hkrati napredna. Pri podjetju Inovatio d.o.o., ki kot distributer zastopa svetovno priznanega proizvajalca SMART Technologies na področju Slovenije in bližnjih držav jugovzhodne Evrope trdijo, da SMART Board® interaktivni zasloni niso samo zasloni na dotik kot produkti, pač pa celovite interaktivne rešitve. Celovita rešitev je namreč sestavljena iz treh komponent: enostavne uporabe produkta, enostavne uporabe programske opreme ter podpore uporabnikom pri implementaciji uporabe v delovnem okolju. Prav iz tega razloga imajo SMART Board® rešitve različno programsko opremo za izobraževalne ustanove in podjetja. Pristopi in uporabnost so namreč tako različni, da je uporaba enake programske opreme nemogoča.

Okolje spodbuja kreativnost

Da je delovno okolje v trendu, se mora spremeniti tudi vizualno. Tradicionalni delovni prostori se spreminjajo, vedno več prednosti se daje odprtim tipom, ki so prilagodljivi, premični in predvsem usmerjeni v možnosti združevanja in spreminjanja glede na delovne aktivnosti. Pogost je tudi pojav, kjer si uporabniki delijo mize ali so združeni ter tako spodbujajo neposreden pogovor in sodelovanje.

Fleksibilno pohištvo spodbuja produktivnost

Monotonost delovnega okolja sčasoma privede do pasivnosti in posledično zmanjšanja produktivnosti. Iz tega razloga se v delovnih okoljih vedno bolj uveljavlja fleksibilno pohištvo. Ne samo, da je na pogled bolj privlačno, kar že samo po sebi motivira, omogoča tudi spreminjanje okolja in prilagajanje metodam dela. Bodisi gre za individualno delo, delo v parih ali skupinah, tovrstno pohištvo se lahko prilagodi posamezniku oz. skupini. Študije kažejo, da tovrstni pristopi tako v šolstvu kot v poslovnem svetu prinašajo boljše rezultate. Fleksibilno delovno okolje spodbuja kreativnost, sproščenost in skupinsko delo. Pri podjetju Inovatio, kjer lahko tovrstno pohištvo najdemo za vsak delovni prostor, pravijo, da delovni prostor že dolgo ni samo delovni, pač pa tudi življenjski prostor. V službi, šoli ali drugih okoljih preživimo del svojega dneva, zato je nujno, da je to okolje, ki stimulira in v vsakem spodbuja razvoj njegovih sposobnosti. Več najdete na www.inovatio.si. (P.R.)


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem INOVATIO d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri INOVATIO d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem INOVATIO d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

INSIS d.o.o.

Erjavčeva ulica 18, 5000 Nova Gorica, Tel: 041 938 792
Podjetje Insis, d. o. o., se s spletno prodajo ukvarja že od leta 2009. Ekipa spletne trgovine PoceniPC.com vestno skrbi za svoje kupce. Najbolj so veseli vašega zadovoljstva, zato ... Več
Zlati partner

Brown Bear Team (BBT)

Gmajna 16, 1236 Trzin, Tel: 01 5622665
POSLOVNA linija – najboljši računalniki posameznega proizvajalca Računalniki iz POSLOVNE linije so tisti, na katere se lahko zanesemo, saj gre za izdelke najvišje kakovosti ... Več
Zlati partner

MOJA ZAPOSLITEV d.o.o., Optius.com

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 00
Optius.com - Karierni portal za nove čase Karierni portal Optius.com je zaposlitveni portal, namenjen tistim, ki iščejo zaposlitev in tistim, ki iščejo nov kader. ... Več
Diamantni partner

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710