Računalništvo, telefonija
11.07.2019 11:00
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Windows Server 2019 – prava izbira za hibridna IT okolja

Z mesecem aprilom je Windows Server 2019 operacijski sistem postal dobavljiv tudi preko uradne distributerske mreže podjetja Hewlett Packard Enterprise. Kupci ga najpogosteje naročajo ob nakupu novih ProLiant Gen10 strežnikov, ki tako v SMB kot tudi v t.i. »enterprise« segmentu sodijo med najbolj priljubljene strežniške platforme. HPE OEM Windows Server licenčni model ponuja številne prednosti v primerjavi z drugimi tipi licenc, med drugim so le-te optimizirane za namestitev na ProLiant strežniško platformo, so cenovno ugodne, kupci pa so upravičeni tudi do 90-dnevne brezplačne HPE tehnične pomoči pri njihovi namestitvi.
With the latest hardware and software, Windows Server 2019 enables direct business benefits—like better data analysis and enhanced security—as well as the flexibility to migrate to the cloud.
With the latest hardware and software, Windows Server 2019 enables direct business benefits—like better data analysis and enhanced security—as well as the flexibility to migrate to the cloud.

Windows Server 2019 je operacijski sistem, ki s pomočjo centraliziranih in poenostavljenih upravljavskih orodij nadvse uspešno prepleta lokalno nameščeno IT infrastrukturo in oblak. S pomočjo storitev Azure namreč na enostaven način povežemo lokalne strežnike, nameščene v podjetjih in organizacijah, z oblakom, s čimer smo deležni najboljše možne kombinacije lokalnih virov in oblačnih storitev, če jih seveda potrebujemo. Številna podjetja namreč do oblaka še vedno gojijo določeno mero nezaupanja in svojih podatkov ne želijo v celoti posredovati v upravaljanje ponudnikom oblačnih storitev. Je pa na primer možno na tak način dobro dodatno zaščititi svoje podatke oziroma zagotoviti nemoteno poslovanje, predvsem s pomočjo arhiviranja v oblak in pa restavriranje podatkov iz oblaka. In to lažje, kot kdajkoli doslej.

Ena izmed pomembnejših novosti Windows Server 2019 operacijskega sistema je namreč prosto dostopno orodje Windows Administration Center, ki je pravzaprav sodobna, spletna različica doslej poznanih orodij Server Manager in Microsoft Management Console (MMC). Z njim si pomagamo vse od osnovne konfiguracije sistema, do upravljanja z oblačnimi storitvami iz Azure nabora, kot so Azure Backup, Azure File Sync in Azure Site Recovery.

V kombinaciji z najnovejšo generacijo HPE ProLiant Gen10 strežnikov kupci pridobijo najsodobnejšo platformo za hitro in učinkovito izvajanje aplikacij ter možnost enostavne vzpostavitve diskovnih zmogljivosti brez potrebe po dokupu zunanjega namenskega diskovnega polja. Cilj je seveda ustvariti kar najboljše pogoje za učinkovito izvajanje poslovnih procesov, za poenostavitev upravljanja sistema ter posledično za doseganje kar najboljših poslovnih rezultatov.

Pri razvoju najnovejše različice Windows Server operacijskega sistema so bile v ospredju tudi varnostne zahteve, saj je varovanje podatkov in aplikacij zaradi vse pogostejših vdorov in zlonamerne programske opreme bolj pomembno kot kdajkoli doslej. Pri Microsoftu zagotavljajo, da je operacijski sistem sposoben avtonomne zaznave in odziva na varnostne grožnje, poleg tega pa so njegovi kupci tudi lažje skladni z regulatornimi zahtevami, kot na primer s splošno uredbo EU o varstvu podatkov (GDPR).

Med novostmi velja posebej poudariti novo Storage Migration funkcionalnost, ki s pomočjo enostavnega čarkovnika omogoča poenostavljeno migracijo strežnikov bodisi na najnovejšo različico, bodisi v Microsoft Azure oblak, brez potrebe po rekonfiguraciji aplikacij ali uporabnikov.

V nadaljevanju podajamo nekaj odgovorov na pogosta vprašanja v povezavi s HPE OEM Windows Server 2019 licenciranjem:

1.) Katere Windows Server OEM licence je možno naročiti preko HPE distribucije?

HPE OEM licence so na voljo za sledeče različice operacijskega sistema:

  • Windows Server 2019 Essentials osnovne licence,
  • Windows Server 2019 Standard osnovne licence,
  • Windows Server 2019 Datacenter osnovne licence,
  • Windows Server 2019 Standard dodatne licence
  • Windows Server 2019 Datacenter dodatne licence,
  • Windows Server 2019 User Client Access licence (User CAL),
  • Windows Server 2019 Device Client Access licence (Device CAL),
  • Windows Server 2019 Remote Desktop Service Client Access licence (RDS CAL).


2.) Koliko Client Access licenc (CAL-ov) je vključenih v vsako od HPE OEM Windows Server licenc?


HPE OEM Windows Server licence ne zajemajo CAL-ov, zato jih je potrebno dokupiti posebej (že od različice Windows Server 2012 dalje). Na ta način lahko kupci naročijo natančno število CAL-ov, ki jih potrebujejo, na voljo so licenčni paketi, ki vsebujejo 1, 5, 10 in 50 User ali Device CAL-ov.


3.) Kaj kupci dobijo ob nakupu HPE OEM Windows Server 2019 licenc?


Vsaka Windows Server 2019 Essentials, Windows Server 2019 Standard ali Windows Server 2019 Datacenter osnovna licenca vsebuje:

  • 1x COA certifikat, ki se naveže na nov strežnik in vsebuje 25-številčni produktni ključ, s katerim se licenca aktivira,
  • 1x HPE inštalacijski DVD.

Vsaka Windows Server 2019 Standard ali Windows Server 2019 Datacenter dodatna licenca vsebuje:

  • 1x samolepilni SACOA certifikat


4.) Na kakšen način lahko kupci pridejo do HPE OEM licenc?


Tako kot pri prejšnjih OEM Windows Server različicah, so ob nakupu novih strežnikov na voljo tako prednameščene različice kot tudi posebej dobavljive in sicer za tiste kupce, ki želijo celotno nameščanje operacijskega sistema opraviti samostojno. Tako imenovane ROK licence lahko tržijo le uradni HPE partnerji in sicer skupaj z dobavo novih strežnikov in pripadajočih sistemskih storitev. Seznam HPE partnerjev v Slovenije najdete tukaj.

*By maximizing technology and infrastructure investments with Windows Server 2019, forward-facing businesses can capture direct business benefits, including higher sales and profitability, lower costs, and better data analysis.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

COLBY d.o.o.

Ob Dravi 6, 2000 Maribor, Tel: 02 330 33 00
Podjetje Colby d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1993. Ukvarja se s prodajo iger za računalnike in igralne konzole. V začetku so prodajali preko pošte, kasneje preko lastne trgovine. ... Več

STUDIO GRAFFIT d.o.o.

Podutiška cesta 92, 1000 Ljubljana, Tel: 01 510 35 70
Studio Graffit Uspešno promocijo podjetja lahko izvedemo na več načinov, preko medijev, spletne strani ali s širjenjem blagovne znamke. Obstaja tudi lažji in bolj praktični ... Več
Zlati partner

CEWE Magyarország Kft.

Béke utca 21-29, , Tel: 08 205 91 91
Čeprav živimo v digitalni dobi in skorajda vsak podatek arhiviramo v digitalnem arhivu, so fotografije redka izjema. Vse več fotografij je zajetih s pomočjo pametnih telefonov, ... Več
Diamantni partner

OptiCyber3 d.o.o.

Ulica Jožeta Jame 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 070 420 063
OptiCyber3 poskrbi za zanesljivo zaščito vašega računalniškega sistema Kako poskrbeti za zanesljivo zaščito računalniških sistemov? Za ustrezno varnostno zaščito in kar ... Več