Računalništvo, telefonija
04.12.2019 09:00
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Zaščitite svoj računalnik, preden bo prepozno

Protivirusna zaščita je zelo pomemben del našega računalnika. Čeprav se stoodstotno pred nevarnostmi, ki pretijo na spletu, ne moremo zaščititi, vsekakor najbolje ravnamo, če za zaščito naredimo največ, kar lahko.
Zaščitite svoj računalnik, preden bo prepozno
Zaščitite svoj računalnik, preden bo prepozno

Na svojem računalniku imamo danes vse pomembne stvari, prek njega plačujemo, poln je osebnih podatkov, kar je voda na mlin nepridipravom. Prav zato je protivirusna zaščita obvezen del programske opreme računalnika. S pravo zaščito boste vsekakor bolj brezskrbno brskali po spletu.

Čeprav so tudi nevarnosti vse bolj napredne in vedno korak pred časom, je pomembno, da se zaščitimo pred zlonamernimi kodami, virusi, trojanci in drugimi škodoželjnimi datotekami.

Ena izmed možnosti je Windows defender, ki se sicer stalno izboljšuje – pa je trenutno to dovolj, da bo nudil dobro zaščito za vaš računalnik?

Preverite, kako dober je vaš protivirusni program

Na voljo je kar nekaj spletišč, ki predstavljajo rezultate primerjav protivirusne programske opreme.

AV Test pomaga uporabnikom pri odločitvi za protivirusni program, ki vam bo najbolj koristil. Vsak program ocenjujejo v treh kategorijah z oceno od 0 do 6 – preverjajo zaščito, učinkovitost in uporabnost.

Lanskega aprila je Windows Defender v vseh treh kategorijah dobil oceno 5,5. Aprila letos pa si je pri zaščiti program prislužil oceno 6. Tako se lahko primerja tudi z večjimi protivirusnimi programi, kot so Avast, Avira in AVG.


V praksi naj bi to pomenilo, da ponuja 99,6 % zaščito proti zlonamernim grožnjam. Čeprav je pred leti Microsoftov protivirusni program veljal za enega manj zanesljivih, se časi spreminjajo.

AV Comparatives je še ena spletna stran, ki ponuja primerjave protivirusnih programov. Testira odziv na kombinacijo zlonamernih spletnih povezav, skritih spletnih prenosov in povezav, ki vodijo do zlonamerne programske opreme. Windows Defender je z 0 % stopnjo ranljivosti prekosil tako Avast kot AVG, ki sta imela 0,5 % ranljivost. V primerjavi s prejšnjimi leti je Windows Defender bistveno izboljšal zaščito proti zlonamernim programom, ki so odvisni od dejavnosti uporabnika. Je pa Windows Defender razočaral pri lažnih pozitivnih rezultatih, kjer ima daleč najslabšo oceno od vseh razpoložljivih alternativ.

Morda sta omenjena trenda povezana – boljša zaščita, ki omejuje od uporabnika odvisno zlonamerno programsko opremo, lahko povzroči tudi lažne ugotovitve zlonamerne kode tam, kjer te ni. Drugi programi sicer dokazujejo, da je možno v obeh kategorijah doseči odlične rezultate, tako da to področje dopušča nekaj potenciala za razvoj Microsoftove protivirusne rešitve.

Nikoli ni preveč

K protivirusnim rešitvam moramo pristopiti z razmislekom. Tako kot se razvijajo omenjene rešitve, se razvija tudi zlonamerna programska koda. Prav zato je vedno dobrodošla dodatna zaščita.

V spletni trgovini PoceniPC.com imajo zelo dobre izkušnje in priporočajo antivirus Kaspersky, ki ga imajo tudi v ponudbi za 22 evrov – enoletna licenca za namestitev na en računalnik. Lahko ga dokupite ob nakupu računalnika oziroma prenosnika ali posebej samo antivirusni program.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem INSIS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri INSIS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem INSIS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

BIROMATIK NT d.o.o.

Ulica Staneta Severja 18, 2000 Maribor, Tel: 02 300 03 60
Storitve podjetja Biromatik NT Prednosti BIROMATIK-a so v izdelavi »butičnih programskih produktov«. To so specialne rešitve po želji uporabnikov. Vsaka stranka, ne glede ... Več
Zlati partner

CEWE Magyarország Kft.

Béke utca 21-29, , Tel: 08 205 91 91
Čeprav živimo v digitalni dobi in skorajda vsak podatek arhiviramo v digitalnem arhivu, so fotografije redka izjema. Vse več fotografij je zajetih s pomočjo pametnih telefonov, ... Več
Diamantni partner

ADM ADRIA d.o.o.

Prvomajska ulica 17, 3000 Celje, Tel: 05 925 19 55
O nas Večina podjetij se ustanavlja zaradi poslovne ideje, prodajnega koncepta ali pa zaradi potrebe po formaliziranju opravljanja poslovnih aktivnosti. Na primeru družbe ADM-Adria, ... Več
Zlati partner

UL FRI

Večna pot 113, 1000 Ljubljana, Tel: 01 479 81 03
Spoznali smo že, da so računalniki neverjetni stroji, za katere se zdi, da ni meja, da so sposobni narediti vse, kar si človek zamisli in tudi tisto, kar si danes večina ljudi še ... Več