Računalništvo, telefonija
21.10.2019 18:00

Deli z drugimi:

Share

Znani so žiranti fotografskega natečaja Sony World Photography Awards 2020

Znani so žiranti fotografskega natečaja Sony World Photography Awards 2020
Znani so žiranti fotografskega natečaja Sony World Photography Awards 2020
  • Strokovnjaki iz celotne panoge bodo izbrali najboljše svetovne umetnike na področju fotografije
  • Natečaj 2020 prinaša štiri nove pobude za še večjo globalno izpostavljenost
  • Potujoča razstava zmagovalnih del leta 2019 potuje še v Italijo, Nemčijo, Mehiko, Francijo in na Japonsko
  • Nove fotografije, prijavljene na natečaj Sony World Photography Awards 2020, so na ogled na www.worldphoto.org/press
  • 1. oktober 2019, London: World Photography Organisation je razkrila žirante natečaja Sony World Photography Awards 2020.

    Mednarodno priznan natečaj fotografom iz celotnega sveta, ki lahko svoja dela prijavijo brezplačno, ponuja priložnost biti videni, ocenjeni in nagrajeni. Žiranti za leto 2020 so bili izbrani iz celovitega razpona fotografskih strokovnjakov, in sicer prihajajo iz muzejskega, galerijskega, likovnega in medijskega prostora. Natečaj tako zmagovalcem kot izbrancem ožjega izbora ponuja edinstveno platformo, dodatno izpostavljenost in prepoznavnost, pretekli prejemniki nagrad pa so si med drugim priborili galerijsko zastopanost, založniške priložnosti in široko medijsko pokritost.

    Profesionalno tekmovanje se s svojimi desetimi kategorijami osredotoča na umetnike z bogatim opusom, ki so aktivni po celotnem spektru fotografske umetnosti. Prispela dela bodo ocenjevali: Claudi Carreras Guillén, neodvisni kustos, urednik in kulturni manager; Touria El Glaoui, ustanoviteljica in direktorica sejma sodobne afriške fotografije 1-54 Contemporary African Art Fair; Katie Hollander, direktorica razstavnega prostora Annenberg Space for Photography; Gwen Lee, direktorica Mednarodnega fotografskega festivala v Singapurju in Brent Lewis, urednik fotografije pri časniku The New York Times ter soustanovitelj gibanja Diversify Photo.

    Žiriji profesionalnega tekmovanja bo že tretje leto zapored predsedoval urednik fotografije, kustos in svetovalec Mike Trow, ki postopku ocenjevanja dodaja ogromno količino znanja o zgodovini in razvoju natečaja. Trow bo obenem tudi kustos razstave 2020 Sony World Photography Awards Exhibition.

    Odprto in mladinsko tekmovanje bosta pod okriljem Gisele Kayser, generalne direktorice in umetniške direktorice galerije Freundeskreis Willy-Brandt-Haus e.V. v Berlinu, medtem ko bo Tim Clark, kustos, pisatelj in glavni urednik fotografske revije 1000 Words, predsedoval žiriji študentskega tekmovanja.

    Vse prijave preko spletne strani www.worldphoto.org so brezplačne. Roki za prijavo so sledeči:

  • Mladinsko tekmovanje: Zadnji dan vsakega meseca med junijem in decembrom 2019
  • Študentsko tekmovanje: 29. november 2019
  • Odprto tekmovanje / Nacionalne nagrade: 7. januar 2020
  • Profesionalno tekmovanje: 14. januar 2020

Žiranti se bodo januarja 2020 srečali v Londonu na pogovoru o svojih dejavnostih, prvi izmed ožjih izborov pa bo objavljen 4. februarja 2020. Vsa prispela dela se ocenjujejo anonimno. Na razpis za natečaj 2019 je prispelo 327.000 prijav iz 195 držav in ozemelj.

Natečaj nudi v letošnjem letu fotografom štiri nove pobude

Natečaj Sony World Photography Awards se tudi v svojem trinajstem letu še nadalje razvija z namenom povezati fotografske skupnosti iz vsega sveta in ponuja še več priložnosti za tiste, ki se ukvarjajo s fotografijo, zlasti na razvijajočih se trgih.

Eden izmed rezultatov takega razvoja so štiri nove pobude v letu 2020. Prva bo slavila dela latinskoameriških fotografov pod okriljem nagrade Latin America Professional Award. Za to nagrado se lahko potegujejo vsi fotografi iz latinskoameriških držav, ki bodo svoje fotografije prijavili na profesionalno tekmovanje za leto 2020. Zmagovalec in izbrani finalisti bodo prejeli Sonyjevo digitalno opremo, njihova dela pa bodo naslednje leto razstavljena v Mehiki.

V obeležitev prve podelitve te nove nagrade bo muzej Foto Museo Cuatro Caminos iz mesta Mexico City od 3. do 31. oktobra gostil razstavo izbranih del natečaja Sony World Photography Awards 2019, vključno s posebnim izborom še ne videnih podob latinskoameriških fotografov. Za več informacij obiščite www.worldphoto.org/latin-america-professional-award

V sodelovanju s Sony China je bila predstavljena tudi nacionalna kitajska študentska nagrada China National Student Photography Award. Na novi natečaj, katerega cilj je prepoznati naslednjo generacijo fotografov, se lahko prijavijo vse akademske ustanove iz celinske Kitajske, ki organizirajo fotografske programe. V ožji izbor bo uvrščenih deset kitajskih študentov, zmagovalec pa bo na stroške organizatorja pripotoval v London, kjer se bo skupaj z ostalimi mladimi upi iz celotnega sveta potegoval za naziv Študentski fotograf leta. Za več podrobnosti obiščite www.worldphoto.org/china-national-student-photography-award

Osveženo Mladinsko tekmovanje bo mladim fotografom, starim med 12 in 19 let, omogočila še večjo izpostavljenost. Nadobudni fotografi lahko to leto mesečno pošljejo do tri fotografije z različnimi tematikami. Vsak mesec med junijem in decembrom bo izbran po en zmagovalec, ki se bo nato potegoval za naziv Mladinski fotograf leta.

In za konec je bila Profesionalnemu tekmovanju dodana kategorija Okolje, s katero natečaj prepoznava vse večji pomen te teme tako v umetniški fotografiji kot v fotoreporterstvu.

Potujoča razstava 2019

Izdelki zmagovalcev in izbrancev ožjega izbora leta 2019, vključno s Federicom Borello, fotografom leta 2019, še naprej navdihujejo prebivalce celotnega sveta.

Razstava izbranih del leta 2019 je s svojim edinstvenim vpogledom v sodobno fotografijo samo v Londonu pritegnila 25.000 obiskovalcev in se nato napotila v Španijo in Korejo. Naslednji postanki jo čakajo na Japonskem, v Franciji, Italiji in Nemčiji. Za celoten urnik obiščite www.worldphoto.org/sony-world-photography-awards/travelling-exhibition


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem POVEM d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri POVEM d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem POVEM d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

PREVOZI KLEMEN LIBANOV s.p.

Andreaševa ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 041 621 332
Prevoz, odvoz ali čiščenje Ko iščemo katero koli storitev, je svetovni splet prava zakladnica virov. Prevoz materiala ali čiščenje okolice sta opravili, ki zahtevata veliko ... Več
Zlati partner

INFO-KOD d.o.o.

Cesta v Gorice 34a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 24 99
Skupina INFO-KOD že dvajset let ponuja rešitve na področju avtomatske identifikacije, ki je podlaga za računalniško izmenjavo podatkov. INFO-KOD d.o.o. je eden izmed glavnih distributerjev ... Več
Zlati partner

iRobot Slovenija

Masljeva ulica 3, 1230 Domžale, Tel: 01 530 04 60
Podjetje iRobot se kot vodilni svetovni proizvajalec robotov za domačo rabo že več kot 25 let posveča razvoju, oblikovanju in izdelavi robotov, ki ljudem pomagajo postoriti več. ... Več

e-asist d.o.o.

Taborska cesta 19, 1230 Domžale, Tel: 040 879 080
Težave s tiskalniki? In to ravno takrat, ko imate največ dela? Z vključitvijo naprav v sistem nadzora, vam podjetje e-asist d.o.o. lahko zagotovi najmanjše število okvar ... Več