Fotoaparati in kamere
01.12.2016 14:00
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Najstarejši fotoaparat Nikon na dražbi prodan za vrtoglav znesek

Najstarejši fotoaparat Nikon na dražbi prodan za vrtoglav znesek
Najstarejši fotoaparat Nikon na dražbi prodan za vrtoglav znesek

Prečudovit kos fotografske zgodovine je bil na včerajšnji dražbi prodan za neverjetnih 384.000 evrov. Ta znesek je kar dvakrat večji od pričakovanega. Nikon One je bil tretji produkcijski fotoaparat – tudi tretji fotoaparat nasploh – slovitega podjetja Nikon. Gre za najstarejši ohranjeni primerek fotoaparatov na svetu. Dražba je pritegnila vse ljubitelje fotografije, ki pa glede na zneske niso popolnoma nič varčevali pri ponudbah.

Nikon je začel kot optično podjetje Nippon Kogaku K.K. leta 1917, izdeloval pa je leče in celo delal na Canonovem ohišju leta 1930. Leto 1948 je bilo za Nikon prelomno, saj je izdelal svojo prvo kamero. Začel je z modelom One oz. I, ki je bil izdelan v vsega 1000 primerkih. Vsi, ki vas zanimajo zgodovinske podrobnosti podjetja Nikon, obiščite to povezavo.

Bogato prodan Nikon One je vsekakor občudovanja vreden fotoaparat in kos zgodovine, vendar z njim danes ni mogoče kaj dosti fotografirati. Nikon je namreč uporabljal nestandardizirane velikosti filmov, kar je močno omejilo njihovo rabo. To je seveda Nikon sčasoma odpravil in v naslednjih modelih že uporabljal standardizirane filme.

Na dnu aparata je vgraviran napis: “MADE IN OCCUPIED JAPAN”, kar bi pomenilo, da je bil ta fotoaparat narejen v okupirani Japonski. Gre za precej globok spomin na čase v katerih so ti aparati bili izdelani in kaj vse se je v tistih časih dogajalo. Tudi zato je na dražbi dosegel tako visoko ceno.

Začetna cena za ta zgodovisnki aparat je bila 90.000 eur, pričakovali pa so, da bo narasla tam nekje do 180.000 eur. Na koncu je bil najstarejši “še živeči” Nikon One prodan za 384.000 eur.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Nikon fotoaparati

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MORDICOM d.o.o.

Šolska ulica 40, 5250 Solkan, Tel: 05 330 03 60
Skoraj nemogoče je preceniti vpliv rešitev za načrtovanje virov podjetja (ERP) v sodobnem poslovnem svetu. ERP sistemi so nadomestili nepovezane delovne tokove in nezdružljiva ... Več

MIT INFORMATIKA d.o.o.

Sveti Duh 274, 4220 Škofja loka, Tel: 04 281 31 00
Celovite ERP rešitve za podjetja MIT informatika je vodilni partner proizvodnih, gradbenih in storitvenih podjetij. Že 30 let svetujejo in implementirajo inovativne informacijske ... Več
Zlati partner

XENON FORTE d.o.o.

Letališka cesta 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 548 48 00
Xenon forte d.o.o. je podjetje s 30-letno tradicijo. V celotnem času svojega obstoja se zavzema za odličnost in verodostojnost. Skupaj s podjetji Xenon forte Zagreb d.o.o., Xenon ... Več
Srebrni partner

IPM Skupina, Holding d.o.o.

Dunajska cesta 106, 1000 Ljubljana,