Igralne konzole
19.02.2020 12:00
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pripravite se! Sony PlayStation 5 bo drag

Pripravite se! Sony PlayStation 5 bo drag
Pripravite se! Sony PlayStation 5 bo drag

Naslednja generacija igralnih konzol bo kmalu med nami, obeta pa se nam hud boj med Sonyjevim PlayStation 5 in Xbox Series X – obe konzoli prihajata proti koncu letošnjega leta. Kljub temu, da Sony še ni izdal vseh specifikacij nove konzole, številni intervjuji in neuradne informacije kažejo na to, da bo PS5 kar precejšnja obremenitev za denarnice bodočih kupcev.


Novo centralna procesna enota je draga posodobitev

Za spletni portal Digital Trends je Mark Cerny, vodilni sistemski arhitekt konzole PlayStation 5, v intervjuju razkril, da bo PS5 uporabljal tretjo generacijo procesorja AMD Ryzen. Ta posodobitev nedvomno predstavlja velik korak naprej, ki bo zagotovo vplival na ceno konzole.


Da vas malce spomnimo, PlayStation 4 in PS4 Pro uporabljata osem-jedrni AMD Jaguar procesor, ki že v času izida ni spadal med »cutting-edge« strojno opremo. Gre namreč za manj zmogljivi procesor, ki je nastal na temeljih učinkovitega delovanja. Včasih so ga uporabljali predvsem za cenovno dostopnejše prenosnike in namizne računalnike. AnandTech je leta 2014 testiral procesor AMD Athlon 5350, ki premore štiri Jaguar jedra. Ugotovili so, da Athlon 5350 v večini testov ni pokazal konkurenčne kakovosti napram procesorjem, kot sta recimo Intel Core i3-2100 ali AMD FX-4300. Kljub temu, da ima PS4 osem jeder, ki pomagajo dvigniti učinkovitost delovanja »na jedro«, lahko brez slabe vesti povemo, da je procesor originalnega PS4 zmogljiv do mere, ki ne zadostuje najnovejšim standardom.


PS5 je popolnoma drugačna zgodba. Imel bo osem-jedrni Ryzen procesor, zgrajen na AMD-jevi najnovejši arhitekturi. Če ga bomo primerjali z ostalimi »high-end« centralnimi procesnimi enotami, ki brez težav stanejo od $300 do $500 (ali še več), se nam ta ne bo zdel pretirano drag. Bo pa nekoliko dražji, zaradi Sonyjeve cene na enoto.


Tudi grafična procesna enota je draga posodobitev

Enako, kot za centralno procesno enoto, velja tudi za grafično. Temelji na AMD-jevi Radeon Navi tehnologiji in vključuje »ray-tracing« podporo. Tukaj govorimo o trenutno najboljši možni tehnologiji na trgu. AMD-jeva Navi grafična kartica je na računalnike prišla proti koncu lanskega leta, je pa trenutno tehnologija brez »ray-tracing« podpore. Sony sicer še ni potrdil, o kakšnih specifikacijah govorimo v primeru strojne opreme Navi, vendar neuradne informacije napovedujejo, da bo PS5 imel 36 Navi enot. To pomeni, da se lahko konzola postavi ob bok grafični kartici AMD Radeon 5600 XT, ki v povprečju stane $280. Sonyjeva dejanska cena bo sicer precej nižja, vendar bo tudi ta komponenta vplivala na končno ceno konzole.


Zgolj za primerjavo, PS4 je izšel z grafično procesno enoto AMD Radeon (na temeljih Graphics Core Next 2.0), ki je v tistem času bila relativno nov produkt. Samo nekaj mesecev pozneje je dotična grafična kartica bila na voljo na računalnikih. Če so govorice o 36-ih računalniških enotah konzole PS5 resnične, lahko pričakujemo vrhunsko učinkovitost delovanja nove izdaje konzole. To bi pomenilo, da se lahko PS5 enakovredno kosa s srednjecenovnimi do »high-end gaming« računalniki. Pričakujemo, da bo PS5 opremljen z boljši strojno opremo, kot jo je imel PlayStation 4 ob svojem izidu.

SSD je prav tako drag

SSD-ji (“solid-state drive”), ki so veliko bolj zmogljivi od klasičnih trdih diskov, so bili na voljo že ob izidu konzole PS4, vendar so bili enostavno predragi. Zato je čas nalaganja iger na konzoli daljši od že solidnih osebnih računalnikov. Sony je obljubil, da bo pri novi izdaji konzole to popravil. SSD naj bi bil ključna konkurenčna prednost nove konzole. Sony obljublja drastične spremembe pri hitrostih nalaganj in pa bolj gladko uporabniško izkušnjo kot tako. Tako, kot vse ostale posodobitve, bo tudi ta udarila kupce po žepu.

Bloomberg poroča, da bodo višje cene DRAM-a (uporablja se za kratkoročni spomin) in NAND-a (uporablja se za sistemsko shranjevanje) vplivale na končno ceno PlayStation 5. Cena teh modernih in hkrati ključnih komponent lahko še dodatno močno zraste, kajti potrebujejo jih številne moderne naprave. Računalniki, pametni telefoni, tablice in potrošniške naprave IoT. Glede na izvlečke poročila ugotavljamo, da je cena spominskih komponent enoto naprave PS5 potisnila do $450. Če to primerjamo s Sonyjevim originalnim PS4, je cena tega ob izidu bila napovedana $381. PS4 Pro je ob izidu bil cenejši oz. so bili stroški proizvodnje na enoto ocenjeni na $317.


Kaj se bo zgodilo s trdim diskom?

Visoka cena SSD-jev pogosto pripelje proizvajalce tako daleč, da v napravo vgradijo manjši SSD, ki je seveda cenejši. Tako lahko kupcem ponudijo cenejšo napravo, vendar se to pozna pri kvaliteti. To igro igrajo vsi proizvajalci: osnovna cena Applovega MayBook Air je $1,199, vendar je ta opremljen z majhnim 128GB SSD diskom. Za 256GB model boste plačali $1,399. Cena telefona Google Pixel 4 se začne pri $800, vendar ima zgolj 64GB prostora. 128GB verzija stane $100 več.

Sony se bo po vsej verjetnosti soočil s podobnimi težavami. Morda bo ponudil “entry-level” verzijo s 256GB prostora – vendar večina “gamerjev” ve, da to zadostujo zgolj za nekaj iger. Model, ki si ga bo želelo največ ljudi bo nudil 512GB prostora in bo seveda dražji. Če želite 1TB model, se pripravite, da boste plačali vsaj $100 ali celo $200 več, kot bo znašala osnovna cena konzole.


S tem, ko Sony ponuja verzijo z manj spomina, taktično pritegne kupce, ki opazijo da je cena nižja, medtem ko je Sonyjev pravi cilj prodaja tiste verzije, ki jo večina želi in je dražja. Moramo priznati, da bomo zelo presenečeni, če se Sony odloči za drugače pristop.

Začetna cena konzole PlayStation 5 bo $500

Spletni portal Digital Trends napoveduje ceno $500. Pri tem so upoštevali ceno modelov PS4 in PS4 Pro, prav tako pa tudi oceno cene novih komponent za PS5. Ob predpostavki, da bo konzola nudil verzijo s 512GB SSD diskom.

Napovedana cena $500 bi bila višja od vseh PS4 konzol, vendar Sony pravi, da so se pri izdaji PS5 odločili za “premium” pristop. Možno je – oz. precej verjetno – da se bodo konzole PS4 prodajale po “entry-level” ceni še nekaj let.

Zgoraj napovedane cene se morda zdijo previsoke, vendar naj potolažimo vse oboževalce Sonyja, Microsoftova konzola Xbo Series X bo še dražja. Neuradne novice kažejo, da naj bi vključevala celo več Navi enot kot PS5, kar bo posledično dvignilo ceno. Poleg tega velja omeniti še, da bo Xbox Series X porabljala več moči, kar pomeni bolj kompleksen in dražji hladilnik.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
PlayStation konzole


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267
Samsung Electronics Co. je vodilni tehnološki gigant, ki navdihuje svet ter oblikuje prihodnost s prodornimi zamislimi in tehnologijami. Njihova poslovna filozofija, ki temelji na ... Več

Makro Team d.o.o.

Ilaunigova ulica 5, 2230 Lenart v Slovenskih goricah, Tel: 040 410 451, 02 729 25 40
Ste mislili, da je IT podporna služba primerna le za večja podjetja? Zagotavljanje strokovne informacijske podpore bodisi na daljavo ali na fizični lokaciji ima številne prednosti, ... Več

OD A – Ž d.o.o.

Mariborska cesta 128, 3000 Celje, Tel: 041 627 640

BILAZ d.o.o.

Sedejeva ulica 8, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 19 00
Ponudba kakovostnih storitev s kvalitetnimi materiali in "brand name" računalniškimi blagovnimi znamkami jih uvršča v sam vrh tovrstnih ponudnikov. Cenovna politika podjetja je ... Več