Igralne konzole
14.11.2020 08:00
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

PS5 ali PS5 Digital Editon. Katerega izbrati?

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Nova generacija igralnih konzol je med nami in prvič sta nam oba glavna akterja na trgu postregla s kar dvema verzijama najnovejših konzol. Na eni strani Microsoft s konzolama Xbox Series X in S, Sony pa s konzolama PlayStation 5 in PlayStation Digital Edition.

Medtem ko obstaja kar nekaj zelo očitnih razlik med konzolama PlayStation 5 in PlayStation 5 Digital Edition, je nekaj tudi nekoliko bolj subtilnih. Kontrast med konzolama sicer ni niti približno tako ekstremen, kot pri obeh modelih Xbox, vendar je še vedno nekaj pomembnih razlik, za katere boste želeli vedeti, preden se odločite za PS5 ali PS5 Digital Edition. Za vas smo pripravili kratek pregled najbolj pomembnih razlik med obema izdajama konzol.

Cena

Preden se lotimo tehničnih lastnosti konzol se za trenutek ustavimo pri najbolj očitni razliki med obema konzolama. To je seveda cena, ki je pri “posebni” Digital Edition izdaji celih $100 nižja. Osnovna cena PS5 je torej $499 (preračunanih 423 evrov), medtem ko Digital Edition stane $399 (preračunanih 338 evrov). Že ta podatek zna marsikoga, ki želi pri nakupu prihraniti nekaj denarja, prepričati.

Disk

Takoj za ceno je druga največja razlika med konzolama vidna že ob prvem pogledu. Govorimo seveda o tem, da Digital Edition konzola ne nudi Blu-Ray pogona, kar pomeni, da na njej ni možno igrati starih PS4 iger na ploščkih, ali si izposojati in menjavati rabljenih PS5 iger. Ta manko možnosti igranja kakršnegakoli fizičnega medija, je eden glavnih razlogov, zakaj je Digital Edition toliko cenejša konzola. Če torej razmišljate o nakupu Digital Edition, se morate dobro zavedati, da boste v celoti omejeni na digitalno knjižnico iger. Tukaj seveda velja omeniti še, da so “nazaj kompatibilne” prav tako samo digitalne igre, kar je samo še dodatna omejitev za igralce. Če torej imamo bogato knjižnico PS4 iger na disku, bomo morali vztrajati s to konzolo, če jih bomo želeli igrati. Tudi to je lahko še kako velik udarec, če samo pomislimo, kako močno se dvigne uporabniška izkušnja že neoptimiziranih PS4 iger na konzoli PS5.

Specifikacije

To je sicer področje, ki je nekoliko bolj kompleksno, vendar je Sony poskrbel, da uporabniki zelo hitro razumemo, kaj je tisto, kar potrebujemo in kje so glavne razlike v specifikacijah. Oba sistema, Digital in standardni, imata 8-jederni / 16-nitni procesor x86-64-AMD Ryzen™ Zen 2, variabilno frekvenco procesorja do 3.5 GHz. grafično kartico bazirano na AMD Radeon™ RDNA 2 (10,3 TFLOPS), 16GB RAM-a in SSD 825GB trdi disk. Povedano z drugimi besedami sta obe konzoli v svoji notranjosti popolnoma enaki. Nobena igra ne bo delovala bolje ali slabše, glede na konzolo, ki jo bomo izbrali.

Katero konzolo izbrati?

Obstaja kar nekaj razlogov, zakaj je ena od verzij PS5 boljša izbira za vas. Na srečo pa boste ne glede na izbiro dobili tisto, kar šteje največ. Igre bodo enako kvalitetne na eni in na drugi konzoli, kar pomeni, da je strah pred izbiro napačne konzole odveč. Kljub vsemu pa je tukaj nekaj stvari, na katere morate biti pozorni, preden se dokončno odločite, da odštejete nekaj sto evrov za novo Sonyjevo igralno konzolo.

PS5 Digital Edition

Če vam je posebej padlo v oči tistih 100 evrov, niste edini. Vprašanje pa je, ali ste se dejansko pripravljeni odpovedati vedno prisotnemu fizičnemu vhodu za ploščke? Če se že pred nakupom eden tistih, ki nima veliko fizičnih iger in se je že pred časom odločil za “digitalno”, potem je Digital Edition prava izbira. Če pa na vaši polici stoji vrsta iger, potem morda še enkrat razmislite o izbiri. Če izberemo Digital Edition, se zavestno odločimo, da bomo za igranje starih PS4 iger dejansko potrebovali PS4. Zapomnite si, da se to ne nanaša zgolj na igre. Če ste recimo zbiratelj “Blu-ray” filmov, se na vašo konzolo ne boste mogli zanesti, kot na medijski predvajalnik.

PS5 Digital Edition za brezhibno uporabniško izkušnja zahteva hitro in zanesljivo internetno povezavo. Vse igre, ki jih boste kupili za to konzolo, boste mogli prenesti preko te povezave, kar zna biti težava, ko pridemo do iger, ki so večje od 100 GB. Tukaj seveda ne smemo pozabiti še na prostor, na katerega bomo morali zdaj paziti bolj, kot kdajkoli prej. Sony je sicer že potrdil, da bomo lahko razširili pomnilniški prostor, vendar za zdaj še ni jasno, koliko nas bo to stalo. Začasno smo torej omejeni na 825 GB prostora. Še enkrat, če imamo dovolj hitro internetno povezavo, lahko vedno brišemo in ponovno prenašamo zadeve, ko jih potrebujemo.

Trg rabljenih iger se v zadnjem času precej krči, še vedno pa ni v celoti izginil. Številni igralci iger se še vedno zanašajo na razne popuste in sposojene igre prijateljev. S tem, ko se odločimo za Digital Edition, preprosto moramo sprejeti cene, ki nam jih postavijo založniki. Za konec opisa konzole Digital Edition pa velja omeniti še dizajn same konzole. Ta se mnogim bolj dopade, kot PS5.

Standardni PS5

V večini primerov lahko poiščemo vse slabosti izdaje Digital Edition in za standardni PS5 povemo ravno nasprotno. Seveda pozabiti ne smemo na nekoliko višjo ceno. Vse to drži, vendar je poleg tega še vedno nekaj razlogov, zakaj se odločiti za dražjo edicijo.

Če ste zbiratelj in pod zbiratelj mislimo tako iger, kot raznih zanimivih “limited edition” izdaj, se vam lahko obeta, da boste morali kupiti isto igro dva-krat, če želite fizični medij. To seveda pomeni, da boste igro dejansko lahko zaigrali. V prihodnosti bi naj Sony razmišljal v smeri, kjer “limited edition” igre imajo pripadajočo kodo za prenos. Do takrat pa smo veliko bolj varni, če bomo imeli klasični disk.

Zadnja pomembna informacija glede standardne izdaje PS5 je ta, da praktično nima nobene slabosti, če si konzolo lahko privoščimo. S PS5 dobimo vse, kar si je Sony zaželel v konzoli, prav tako pa ohranimo “nazaj kompatibilnost” s PS4 igrami.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
PlayStation konzole

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

OPTIPRINT d.o.o.

Kranjčeva ulica 20, 1000 Ljubljana, Tel: 05 902 58 12
Podjetje Optiprint je leta 2009 uspešno predstavilo poslovni model nudenja cenovno dostopnega in brezskrbnega najema barvnih tiskalnikov in multifunkcijskih naprav. Uspešno poslovanje ... Več
Zlati partner

COPIA BIRO d.o.o.

Koprska ulica 106b, 1000 Ljubljana, Tel: 01 242 58 00
Podjetje Copia biro d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 2012. Od leta 1980 do leta 2012 je delovalo kot sektor v okviru podjetja Copia d.o.o. Leta 2013 so se preselili v poslovne prostore ... Več
Zlati partner

PC H.AND d.o.o.

Brezovce 10, 1236 Trzin, Tel: 01 530 08 00
PC H.AND - podjetje s tradicijo Svetovni trg ponuja pravo enciklopedijo izdelkov, med katerimi se težko odločimo. Na pomoč vam priskoči podjetje PC H.AND, ki se lahko pohvali z ... Več
Zlati partner

BONAJO d.o.o.

Industrijska cesta 9, 1290 Grosuplje, Tel: 040 514 750
Podjetje BONAJO d.o.o. uspešno posluje že od samega začetka. S skrbno izbrano veleprodajno mrežo partnerjev skrbijo za trženje in distribucijo televizorjev, mobilnih telefonov, ... Več