Igralne konzole
18.04.2019 09:00

Deli z drugimi:

Share

Razkrite podrobnosti okrog nove generacije konzole PlayStation

Razkrite podrobnosti okrog nove generacije konzole PlayStation
Razkrite podrobnosti okrog nove generacije konzole PlayStation

Mark Cerny, glavni sistemski arhitekt Sonyjeve izjemno popularne konzole PlayStation 4, je za Wired razkril kar nekaj zanimivih novosti, ki nas čakajo ob prihodu nove generacije Sonyjeve konzole. Med drugim smo izvedeli, da bo konzola bazirala na AMD-jevem silikonu, prav tako pa lahko končno pričakujemo tako težko pričakovan SSD pomnilnik, ki bo pospešil čas nalaganja.

Na žalost naj nova konzola ne bi izšla letos, prav tako pa naj napovedi glede poimenovanja PlayStation 5 ne bi bile prave. Sonyja kot kaže letos ne bo na E3, AMD-jevi rezultati pa bodo javno objavljeni 24. aprila. Ravno zato nas ne preseneča, da se je Sony odločil, da z javnostjo deli podrobnosti o novi konzoli. AMD-jeva glavna izvršna direktorica, Lisa Su, je na Twitterju delila zadovoljstvo glede novega dizajna: “Navdušena sem, da smo podaljšali partnerstvo s Sonyjem in njihovo novo generacijo konzole PlayStation, katero bo poganjal čip AMD Ryzen Zen2 in nova arhitektura Radeon Navi.

Nova grafična AMD Navi arhitektura bi naj izšla na E3-ju. Bazira na AMD-jevem 7-nanometrskem procesorju, podobno kot na CES-u predstavljen Radeon VII, le da bo novi procesor še močnejši od tradicionalnih AMD-jev. Tudi centralni procesor bo AMD-jev, baziral pa bo na zadnji, tretji generaciji Zen 2.

Po besedah Cernyja bo dotična transformacija za novo konzolo pomenila podporo sledenja žarkom – tehnologija, ki se uporablja za bolj natančno izvajanje svetlobnih efektov, kot so sence in odboji svetlobe v realnem času – in pa 8K grafiko. Pri Sonyju pa niso pozabili niti na tiste uporabnike, ki dajo več na avdio del konzole, in sicer bo nova konzola imela vgrajen izboljšani avdio procesor, ki bo poskrbel za boljšo kvaliteto zvoka.

SSD bo vse skupaj pohitril

Cerny je med drugim potrdil, da bo nova konzola opremljena s SSD diskom, ki omogoča precej hitrejše branje in na sploh boljšo učinkovitost delovanja od tradicionalnih trdih diskov, ki lahko zelo vplivajo na recimo nalaganje iger in podobno. Tudi visoko-resolucijske komponente bodo še kako hvaležne za SSD, saj bo to izboljšalo tranzicijski čas med scenami.

Sony celo trdi, da bo SSD hitrejši od tipičnega modela: “Ultra-hitri SSD je ključna komponenta nove generacije konzole. Naša vizija je, da bi poskrbeli, da bodo zasloni nalaganj stvar preteklosti. S tem želimo ustvarjalcem ponuditi novo izkušnjo, edinstveno igralniško izkušnjo”, je v mailu zapisal Sonyjev predstavnik za odnose z javnostmi.

Čeprav ni bilo izrecno zapisano, kako bo vse to narejeno in kako bo Sony dosegel nov nivo učinkovitosti delovanja, je ena od možnosti vključitev še nevidene generacije SSD-ja. S tem, ko bo Sony razvijal novo konzolo, bo na plano zagotovo prišlo vedno več informacij, mi pa bomo o njih poročali.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
PlayStation konzole

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

SICIRUS d.o.o.

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Vsako podjetje, vsak ustvarjalec in tudi novodobni družbeni »influencer« se zaveda, da sta trženje in oglaševanje ključnega pomena za uspeh in rast. Kje in kako začeti? Področje ... Več
Diamantni partner

Miklavčič marketing, d.o.o.

Zgornji Brnik 130H, 4210 Brnik aerodrom, Tel: 041 414 847

COPIGRAF FAGANELJ d.o.o.

Ulica tolminskih puntarjev 4, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 34 56
V digitalnem svetu se poraja pomembno vprašanje. Je digitalna prisotnost vse, kar potrebuje podjetje? Je digitalna identiteta dovolj za krepitev prepoznavnosti blagovne znamke? Ne, ... Več
Zlati partner

GS1 Slovenija

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 5898 320
GS1 Slovenija je neodvisna in nepridobitna organizacija na področju mednarodnih standardov GS1 za identifikacijo, zajem in elektronsko izmenjavo podatkov v Sloveniji. Ima preko ... Več