Industrija
Programska in razvojna orodja
Aplikacije in dodatni programi
Programska oprema
16.04.2020 18:00
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ali so roboti tisti, ki bodo rešili koronakrizo?

Ali so roboti tisti, ki bodo rešili koronakrizo?
Ali so roboti tisti, ki bodo rešili koronakrizo?

Analitiki ugotavljajo, da bolnišnice, trgovine in ostale nujne storitve v boju proti novemu koronavirusu v svoje delovanje vse hitreje vključujejo robote, s čimer dodatno pospešujejo že tako hitro rastoč trg avtomatizavije delovnih mest. Govorimo tako o programski opremi, kot tudi strojni opremi oz. fizičnih robotih.

Roboti v bolnišnicah skrbijo za razbremenitev osebja

Univerzitetna bolnišnica Mater Misericordiae v Dublinu uporablja predvsem novo programsko opremo – aplikacije, ki generirajo avtomatski odziv glede na vnešene podatke – ki pospeši postopek testiranja na Covid-19. Po besedah Jincy Jerry, pomočnica vodje medicinskih sester v bolnišnici, je 700-posteljna bolnišnica v zadnjih treh tednih opravila 1.000 testov. Programske robote je razvilo newyorška izpostava irskega podjetja UiPath Inc., ki se ukvarja z robotsko procesno avtomatizacijo. Projekt se je prejšnji mesec začel kot pilotni, zdaj pa v bolnišnici sistem že uporabljajo, da v nekaj minutah distrubirajo rezultate testov iz laboratorija do osebja in pacientov, s čimer omogočijo karseda hitro reakcijo, če se test izkaže za pozitiven. Do konca prejšnjega tedna je bilo v Dublinu potrjenih več kot polovica vseh primerov na Irskem, nekaj več kot 4.200, irska vlada pa je potrdila, da so do takrat zabeleželi 120 smrtnih primerov.

Pred začetkom uporabe nove programske opreme oz. robotov so rezultate testov ročno pisali v zapisnike, kar je od zaposlenih zahtevalo več ur dela. S tem, ko zdaj uporabljajo novi sistem, se lahko osebje, med. sestre in ostali zdravniki več časa posvetijo nadzoru okuženih in več časa dejansko preživijo s pacienti, ki to od njih potrebujejo.

Mark O’Connor, direktor javnega sektorja v podjetju UiPath na Irskem pravi, da bolnišnice po vsem svetu uporabljajo programske robote, s katerimi avtomatizirajo procese naročanja pacientov, posvete in nekatere vrste laboratorijskih testov. K temu je dodal še to, da bo povečanje obsega projekta, ki je vezan na Covid-19, na ostale bolnišnice, vplivalo na to, da bodo roboti medicinskim sestram omogočili, da te “dejansko so medicinske sestre in ne sistemski administratorji”.

Podjetja uporabljajo te rešitve, da bi izboljšala sistemsko odzivnost na epidemijo in v določenih primerih tudi splošen odziv na Covid-19,” pravi Bern Elliot, podpredsednik in glavni analitik podjetja Gartner Research Inc. Dodal je še, da avtomatizirana programska oprema in “chatboti” močno pripomorejo k izboljšanju komunikacije in kolaboracije med delavci na daljavo, medtem ko robotski procesni sistemi zapolnjujejo vrzeli tam, kjer so te nastale zaradi primanjkljaja delovne sile.

Raziskava Pulsa, spletnega raziskovalnega portala za menedžerje na področju informacijske tehnologije ugotavlja, da skoraj polovica izmed 50-ih podjetij, ki so v njihovem omrežju, uporablja neko obliko robotike ali avtomatizacije, s katero pomaga “front-line” delavcem, da se spopadajo s pandemijo.

Fizični roboti

Mnoga podjetja so se v času pandemije srečala tudi s problemom pri logistiki in tudi tukaj so zato pospešili razvoj in integracijo fizičnih robotov.

Shane Herlet, COO podjetja Westport pravi, da so robote že začeli uporabljati v 14-ih domovih za ostarele. Avtonomni roboti na koleščkih, ki so jih razvili pri podjetju Temi USA Inc., so v domove bili poslani takoj, ko se je pandemija približala ZDA. Gre za robote z ekrani na mestu obraza, zaposlenim v domovih pa pomagajo pri različnih aktivnostih. Med najbolj pogoste aktivnosti spadajo dostava paketov, pobiranje stvari iz sob stanovalcev in pa predvsem komunikacija, ki jo roboti za ostarele omogočajo preko aplikacij, s katerimi se potem sorodniki lahko na daljavo družijo s prebivalci domov. Roboti so opremljeni z najmodernejšo tehnologijo 3-D mapiranja, senzorjev in glasovnih ukazov. Gospod Herlet je dodal še to, da roboti govorijo tudi šale.

Roboti igrajo v tem času ključno vlogo pri tem, da lahko prebivalci domov za starejše karseda kvalitetno sledijo ukrepom glede socialne izolacije. Glede na to, da so ravno starejši najbolj ogrožena skupina za okužbo, so takšni primeri uporabe robotov vsekakor dokaz, kako koristni so.

“Roboti so resnično olajšali življenja v teh težkih časih vsem starostnikom, ki so z roboti zelo zadovoljni. Razmišljamo, da bi robote ohranili v naših domovih tudi po koncu krize”, je zaključil Herlet.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
robotika


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Koenergija d.o.o.

Ilichova 21, 2000 Maribor, Tel: 040 730 010
Večina se zaveda, da je vključitev neke oblike industrijske avtomatizacije v njihov proizvodni obrat ali podjetje koristna. Lahko zmanjša proizvodne stroške, poveča učinkovitost, ... Več
Zlati partner

KONCERN ENA d.o.o.

Koroška cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 891 95 40
Podjetje IN.PU.T., prodaja računalniške opreme, Tadej Pucelj, s.p. je začelo poslovati v letu 2003,kot internetna trgovina (www.in-put.com) z računalniško opremo. V zadnjih letih ... Več

PROLON d.o.o.

Rogaška cesta 27, 3240 Šmarje pri Jelšah, Tel: 041 364 535
Računalniki so postali ključno poslovno orodje. Uporabljajo se pri vseh vidikih delovanja podjetja, vključno z ustvarjanjem in prodajanjem izdelkov, trženjem, računovodstvo, administracijo ... Več

M-SISTEM d.o.o.

Pot na Drenikov vrh 12, 1000 Ljubljana, Tel: 041 693 934
Nov IT sistem, bodisi strojni ali programski, je lahko velika naložba. Da bi jo karseda najbolje izkoristili, je pomembno, da izberete pravega IT dobavitelja in ponudnika programskih ... Več