Telefoni
09.01.2019 08:00

Deli z drugimi:

Share

Novi Applovi produkti v letu 2019: katere Applove naprave bi lahko dobili kmalu? (2. del)

Novi Applovi produkti v letu 2019: katere Applove naprave bi lahko dobili kmalu? (2. del)
Novi Applovi produkti v letu 2019: katere Applove naprave bi lahko dobili kmalu? (2. del)

Prvi del članka o tem, katere Applove naprave bi lahko dobili v letu 2019, ste že lahko prebrali, a se spisek pri njih ne ustavi, zato si lahko spodaj preberete še nadvse zanimiv drugi del, ki postreže z dodatnimi novostmi.

Pregled Applovih naprav nadaljujemo pri eni najbolj številčnih serij med Applovimi modeli, in sicer z Mac napravami. Kar nekaj Mac naprav je, ki jih Apple ni uspel posodobiti v letu 2018, poleg tega pa je Apple že lani obljubil, da bo posodobil eno Mac napravo v letu 2019.

Mac Pro, iMac Pro, MacBook in iMac

Pa začnimo z MacBookom, ki ga je Apple kar nekako zapostavil po tem, ko je na sceno stopil novi MacBook Air. Mnogi so se začeli spraševati, ali bo dotična naprava sploh še obstala na tržišču, glede na to, da je model Air veliko bolj zmogljivejši, cenovno bolj ugoden in ponuja večji ekran.

Najbolj očitne izboljšave bi za MacBook lahko bile premik na novo generacijo procesorjev serije Intel Amber Lake Y, inkorporacija Thunderbolta 3 in seveda nižja cena, ki bi pomenila pomembno konkurenčno prednost pred MacBook Air-om. Tudi premika na tretjo generacijo Applove kontroverzne tipkovnice Butterfly bi bil zelo pomemben, po tem, ko so uporabniki s prvo in drugo verzijo imeli kar nekaj težav.

Obstaja tudi možnost, da Apple ohrani trenuten format in ga uporabi kot osnovo za novo linijo prenosnikov, ki jih poganja lasten ARM procesor. Ne glede na to, da je to povsem realna možnost, bi lahko rekli, da je leto 2019 prišlo malce prehitro.

Kdaj? Spomladi 2019, mogoče …

iMac

Leto 2018 je bilo za iMac veliko leto – minilo je 20 let od izida prvega iMac računalnika – pa vendarle Applu v letu 2018 ni uspelo posodobiti iMaca. Mogoče ga Apple ni posodobil, ker dela na novem dizajnu? Na raznih portalih smo lahko zasledili fotografije, ki kažejo na revolucionarne spremembe, ampak za zdaj težko z gotovostjo trdimo, v katero smer se bo vse skupaj premikalo.

Po vsej verjetnosti lahko od iMaca v letu 2019 pričakujemo tudi novi procesor Coffee Lake, s katerim je Intel že opremil tudi MacBook Pro. To pomeni vsaj 6-jedrni procesor ali več, kar bi moralo zadostiti za vse vrste uporabnikov.

Kdaj? Spomladi 2019, mogoče …

iMac Pro

Kar se tiče modela iMac Pro, ki je izšel decembra 2017, spet pričakujemo novo verzijo v letu 2019, a bi Apple znal potegniti zavoro, saj se pripravlja za izid novega Maca.

Kdaj? Na Worldwide Developers Conference (WWDC) v juniju

Mac Pro

Mac Pro je ostal isti vse od svojega izida v letu 2013, kar seveda Applu ne more biti ravno najbolj v ponos. Nekoč futuristična naprava danes izgleda dokaj dostarana, poleg tega pa je vredno omeniti še to, da jo je obšlo kar nekaj generacij Intelovih procesorjev, ki nikoli niso bili uporabljeni v napravi.

Kar nekaj let je preteklo brez posodobitve Mac Proja, ampak brez skrbi, na vidiku je nova naprava. Aprila 2017 je Apple povabil na pogovor nekaj izbranih novinarjev, katerim se je najprej opravičil za manko posodobitev, omenil pa je med drugim tudi to, da se zaveda, da dizajn naprave ni bil izbran pravilno. Apple je priznal, da je industrija šla v popolnoma drugo smer kot njihov Mac Pro, s čimer je priznal svojo napako.

Aprila lani je Apple razkril še nekaj dodatnih podrobnosti glede radikalne redizajna linije Mac Pro, hkrati pa je takrat potrdil, da ne bomo dobili novega Mac Proja do leta 2019.

Kdaj? Na WWDC v juniju

Novi Applov ekran

Poleg novega Mac Proja pričakujemo za letošnje leto tudi Applov novi ekran. Za zdaj nekih velikih podrobnosti nimamo, je pa znano, da bo podpiral Thunderbolt 3/USB-C in najmanj 5K (čeprav smo zasledili govorice, da bi lahko podprl celo 8K).


Kdaj? Na WWDC v juniju


iPhoni leta 2019

Ko govorimo o Applu, ne moremo mimo iPhonov. Po tem, ko je Apple lani ponudil modele iPhone XS, iPhone XS Max, in iPhone XR,ni oprijemljivih informacij o tem, kaj bo sledilo letos. Kot smo že omenili v prvem delu članka, pričakujemo iPhone SE 2 z “edge-to-edge” ekranom in seveda manjše dimenzije naprave, o tem, kdo bo nasledil iPhone XR, XS in XS Max, pa nimamo informacij.


Samsung je recimo že predstavil pametni telefon z upogljivim ekranom, ampak od Apple zagotovo ne pričakujemo nič podobnega (vsaj ne v letu 2019). Medtem ko ostali proizvajalci že intenzivno razvijajo 5G naprave, poročila in napovedi kažejo, da Apple v letu 2019 ne bo izdal 5G iPhona. Zaključimo lahko, da od iPhona v letu 2019 ne pričakujemo bistvenih sprememb, pričakujemo pa na tone govoric v naslednjih nekaj mesecih.


Kdaj? Septembra


iPad-i v letu 2019

Apple je v letu 2018 naznanil dve novi iPad Pro verziji. Modela iz leta 2018 sta opremljena z manjšimi robovi, kar seveda omogoča večje ekrane, ki ponujajo več manevrskega prostora za razvijalce. Novi iPad Pro-ji so že opremljeni s procesorji A12X Bionic in zato je toliko težje napovedati, kaj bi še lahko krasilo nove Applove naprave.


Mogoče lahko pričakujemo še cenejše iPad verzije, ki ne bodo imele gumba Domov in bodo prav tako opremljene s tanjšimi robovi.


Kdaj? Oktobra


Vse ostalo?

Poleg do sedaj naštetega obstaja še kar nekaj produktov, ki bi jih Apple lahko posodobil v letu 2019.


2019 MacBook Air

V zadnjih nekaj letih Apple ni posvečal posebne pozornosti napravam MacBook Air in upravičeno smo se lahko spraševali, ali bo Apple sploh še prodajal dotične naprave. Oktobra lani smo bili vsekakor presenečeni, ko smo dobili popolnoma nov, redizajniran MacBook Air.


Novi MacBook Air je sicer dražji od predhodnih verzij, opremljena pa je z 8. generacijo Intel Core dvojedrnega i5 procesorja. Poleg tega ponuja dva Thuderbolt 3 vhoda, Touch ID in novi Intel Graphics procesor. V letošnjem letu bi Apple lahko dokončno prenehal s prodajo starejših verzij MacBook Air prenosnikov, temu primerno pa bi lahko znižal ceno novih naprav. Razen tega trenutno dodatne informacije niso znane.

Kdaj? Neznano

2019 Mac mini

Prav tako kot MacBook Air je tudi Mac mini na oktobrskem Applovem dogodku bil deležen precejšnje pozornosti. Apple še vedno nadaljuje zgodbo majhne naprave z veliko moči in kot vse kaže tudi uporabniki ostajajo zvesti tej napravi. Kaj bi lahko leto 2019 prineslo za Mac mini?


Kdaj? Neznano


iOS 13

V samem štartu je bilo mišljeno, da bo iOS 12 prinesel veliko novih lastnosti posebej za iPad, vendar se je na koncu izkazalo, da je bil glavni fokus nove verzije operacijskega sistema v izboljšavi hitrosti in stabilnosti delovanja po tem, ko je iOS 11 bil poln raznih pomanjkljivosti.


Zdaj, ko so stvari na pravem mestu, bi lahko zgoraj omenjene novosti za iPad prišle tam nekje septembra, ko pričakujemo iOS 13. Glavna nadgradnja, ki jo uporabniki pričakujejo, je posodobitev aplikacije Files, s katero bi iPad uporabniki imeli večji nadzor na izvažanjem in uvažanjem datotek v aplikacije.


Če bo Applu uspelo popraviti glavne težave pri sistemu iOS 12, potem si lahko obetamo novo programsko in tudi strojno opremo. Poleg vsega naštetega se širijo tudi govorice, da bomo dobili prenovljeni uporabniški vmesnik za domači zaslon in pa možnost uporabe dveh instanc iste aplikacije naenkrat.


Pričakujemo lahko še spremembe na področju Mac in iOS aplikacij, s čimer bi naj Apple poskrbel, da bo prehajanje aplikacij med dotičnimi napravami bolj gladko. Morda to pomeni, da bo več Mac aplikacij prišlo na iPad in obratno.

Kdaj? September 2019


macOS 10.15

Če smo že pri novi programski opremi, velja omeniti, da bi Apple lahko, če bo sledil obstoječemu vzorcu, razkril načrte za novo verzijo Mac-ovega operacijskega sistema na letošnjem WWDC-ju junija. Velika sprememba bi tokrat lako bila ta, da bodo iPad in iPhone aplikacije lažje prenosljive na Mac naprave, kar bi lahko pomenilo veliko več novih Mac aplikacij in spet obratno.


Kdaj? Septembra 2019


Produkti, ki bi jih Apple lahko izdal leta 2020

Glede na to, da se Apple resno obrača v smeri nosljive tehnologije, lahko pričakujemo pametna očala ali VR naprave. Različne govorice se sicer širijo o neke vrste VR/AR napravah ispod rok Appla, vendar smo skorajda prepričani, da tovrstnih naprav ne bomo videli do leta 2021.


Verjetno se še spomnite govoric in napovedi glede Applovega avtomobila kajne? Ta tema je bila vroča leta 2016, od takrat pa se nekako zdi, da je Apple potegnil zavoro na tem področju. Ne glede na to Apple zagotovo pripravlja nekaj na avtomobilističnem koncu, saj naj bi vsaj 1000 razvijalcev bilo vključenih v t. i. Project Titan, o katerem pa za zdaj ni veliko znanega.




Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NJORKA d.o.o.

Tovarniška cesta 4c, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 901 21 22
Podjetja se srečujejo z vse več podatki, za njihovo učinkovito obravnavo pa potrebujejo številne programe in aplikacije, kar sčasoma vodi v administracijsko zmešnjavo in posledično ... Več

MORDICOM d.o.o.

Šolska ulica 40, 5250 Solkan, Tel: 05 330 03 60
Skoraj nemogoče je preceniti vpliv rešitev za načrtovanje virov podjetja (ERP) v sodobnem poslovnem svetu. ERP sistemi so nadomestili nepovezane delovne tokove in nezdružljiva ... Več
Zlati partner

LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM

Pot za Brdom 100 (Tehnološki Park - G), 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 71 80
Lenovo stremi k izdelavi vrhunskih računalnikov in internetnih naprav z vgrajenimi najnovejšimi tehnologijami, z edinstvenim dezajnom. Vse to za za brezkompromisno doživetje uporabnikov! Ena ... Več
Zlati partner

SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267
Samsung Electronics Co. je vodilni tehnološki gigant, ki navdihuje svet ter oblikuje prihodnost s prodornimi zamislimi in tehnologijami. Njihova poslovna filozofija, ki temelji na ... Več