Operacijski sistemi
09.07.2013 10:55

Deli z drugimi:

Share

Kdo je boljši, Android ali iOS?

Android uporablja več uporabnikov kot iOS. (foto: android.com)
Android uporablja več uporabnikov kot iOS. (foto: android.com)

Za mobilne naprave obstaja kar nekaj različnih operacijskih sistemov, med njimi pa po razširjenosti v zadnjih letih močno izstopata dva – Android ter iOS. V resen boj z njima se je leta 2010 želel spustiti tudi Microsoft s svojo platformo Windows Phone, a jima za zdaj še ne more konkurirati, saj kupci po napravah s tem operacijskim sistemom le redko posegajo. Še slabše pa gre ostalim platformam. Ker sta Android ter iOS trenutno najbolj razširjena mobilna operacijska sistema, smo za vas pripravili kratko primerjavo med njima.

Že prvi pogled na namizje obeh operacijskih sistemov nam daje vedeti, da sta precej drugače zasnovana. iOS je primeren za uporabnike, ki si želijo čim enostavnejše uporabe svoje mobilne naprave. Android na drugi strani pa je primeren za nekoliko zahtevnejše uporabnike, ki želijo uporabljati operacijski sistem, ki ga je možno v precejšnji meri prilagoditi lastnim potrebam. Ne samo, da za Android obstajajo različni vizualni gradniki (widgeti) ter številne aplikacije, ki spremenijo njegov izgled, z odstranjevanjem zaščite je možno na mobilno napravo namestiti tudi predelano različico tega operacijskega sistema (ROM).

Android velja za precej bolj odprt operacijski sistem kot iOS. To pa s seboj prinese eno pomembno pomanjkljivost. Zanj namreč obstaja precej več zlonamerne programske opreme kot za konkurenčni iOS. Zaskrbljujoča je predvsem visoka rast nove zlonamerne programske opreme, o čemer priča tudi raziskava, ki jo je ob koncu letošnjega aprila izvedlo podjetje NQ Mobile. V njej so ugotovili, da se je za Android v letu 2012 pojavilo 65.227 novih kosov zlonamerne opreme. To je kar 163 odstotkov več kot v letu prej, ko so jih zaznali 24.794. Podali so tudi številki za leti 2010 in 2009. V letu 2010 so zaznali 6.760 novih kosov zlonamerne programske opreme, v letu 2009 pa 1.649. Sorodno raziskavo pa je nedavno naredilo tudi podjetje Juniper. Do konca letošnjega marca so našteli 276 tisoč kosov zlonamerne programske opreme za mobilne naprave, kar je 614 odstotkov več kot v istem obdobju lani. V raziskavi pa so tudi ugotovili, da je kar 92 odstotkov kosov zlonamerne programske opreme narejene izključno za operacijski sistem Android.

Dolgo časa je veljalo, da je odzivnost operacijskega sistema Android v primerjavi z iOS-om precej slabša. Do različice Androida 4.1 je bilo temu res tako, s slednjo pa se je odzivnost močno povečala. Danes so tako najboljši mobilniki z Androidom podobno odzivni kot mobilniki z iOS-om, ki tovrstnih težav niso imeli nikoli.

Za konec pa se dotaknimo še aplikacij, ki so na voljo za oba operacijska sistema. Na njunih uradnih spletnih tržnicah Google Play ter App Store lahko uporabniki najdejo ogromno bolj ali manj zanimivih aplikacij. Po njihovi količini je iOS trenutno v prednosti, saj jih njegov App Store ponuja več kot 900.000, kar je približno 200.000 več, kot jih lahko najdemo na Google Playu. V začetku junija je iOS zabeležil tudi pomemben jubilej glede aplikacij. Njegovi uporabniki so jih namreč na svoje mobilne naprave presneli kar 50-milijardokrat. Podobno številko presnetih aplikacij je takrat beležil tudi Google Play. Se bo pa tehtnica v prihodnjih mesecih verjetno že močno prevesila v korist Google Playa, saj jih njegovi uporabniki v zadnjih mesecih mesečno na svoje mobilne naprave presnamejo kar 500 milijonov več. Vzrok za to tiči v tem, da je rast števila novih uporabnikov Androida večja kot pri iOS-u. Trenutno je v svetu aktiviranih 900 milijonov naprav z Androidom in 600 milijonov naprav z iOS-om.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Android operacijski sistem

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ARES RAČUNALNIŠTVO d.o.o.

Tržaška cesta 330, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 21 50
Ares računalninštvo d.o.o. vam po nakupu nudi brezplačno tehnično pomoč, izvaja pa tudi kompletne instalacije in servis računalniške opreme. Več

PRIMO TELEFONIJA d.o.o.

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 07 490 14 50

COMCOM d.o.o.

Lapajnetova ulica 29, 5280 Idrija, Tel: 05 372 20 20
Ukvarjajo se s: SAP svetovanjemPodatkovno analitiko in inženiringom Več

RDEČA ORANŽA d.o.o.

Titova cesta 2a, 2000 Maribor, Tel: 051 691 862
Razmišljajte kot vaši kupci Kako prepričati vaše potencialne kupce? Ste poskusili različne marketinške strategije, ki niso obrodile želenih rezultatov? S temi izzivi se zadnjih ... Več